Da se uz malo hrabrosti i mnogo truda u Srbiji može započeti uspešan poljoprivredni posao, na svom ličnom primeru pokazuje i Novopazarac Danko Jolović iz sela Drežina, koji je prvi i jedini uzgajivač šipurka u tom delu Srbije. Kada je pre šest godina odlučio da ga zasadi, mnogi su sumnjali i pitali zašto mu je potreban korov, ali Danko ih je sve razuverio.
U razgovoru sa prijateljima odlučio sam da zasadim šipurak na 70 ari. Iako je mnogima u početku bilo čudno, nisam se obazirao na to već sam nastavio da radim. Prezadovoljan sam zbog toga i svoje odluke se nikada nisam pokajao – kaže Danko.
Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj Novopazarac nije prepustio slučaju. Pažljivo je slušao savete Stručne savetodavne službe, i uspeh nije izostao. Šipurak u novopazarskom selu rađa kao iz vode.
Rod je iz godine u godinu sve veći, a optimalna količina za ovu parcelu je oko tri tone. Šipurak je veoma zahvalna biljka; imam sorte polimerijanu i šmit. Veoma je otporan na bolesti i uopšte se ne prska, jedino je potrebno uništiti travu između redova. Proizvodnja uopšte nije zahtevna – objašnjava Danko.
Sezona berbe je u jesen, a sorte koje on uzgaja nemaju puno bodlji, pa ni taj proces nije težak. Jedino što je izazovno je naći radnike, ali i u tome na kraju uvek uspe.
Dobro je što sezona berbe šipurka počinje u septembru kada je sve drugo voće već obrano. Dnevnicu plaćamo po ubranom kilogramu, a otkupna cena šipurka po kilogramu je od 100 do 150 dinara. Osim svog, otkupljujem i divlji šipurak – dodaje Danko.
Nakon berbe, Danko nastavlja proizvodnju, jer na tržište plasira bazu za džem, ali i sam džem od šipurka. Zahvaljujući proverenoj recepturi i domaćim sirovinama, za njegove proizvode vlada velika potražnja.
Danko savetuje svima koji razmišljaju da li da krenu u proizvodnju da preuzmu rizik i zaplove u nove poslovne pobede.