Početna » Ekonomija » Sve je teže naći dobrog rezača vinove loze

Sve je teže naći dobrog rezača vinove loze

Iako je posao plaćen i do 10.000 dinara po danu, vinogradari kažu da ima dosta priučenih radnika, što je problem, jer loša rezidba može da uništi berbu i u narednim godinama
Sezonski berači grožđa u Srbiji dnevno mogu da zarade oko 4.500 dinara, za posao od osam do 16.30 časova, a među vinogradarima koji ih angažuju sve više ima onih koji radnicima nude i dvostruko veću zaradu po danu, za poslove rezidbe vinograda, pošto je reč o značajno zahtevnijem poslu. Problem je, međutim, u tome što ne mogu da pronađu valjanu radnu snagu za takve poslove, jer rezidba ovog slatkog voća nije nimalo jednostavna. Gazde se dovijaju na različite načine, mame ih i većim dnevnicama, plaćenim prekovremenim radom, ali često ni to ne pomaže.

Vinogradar Zoran, iz sela Rujišnik kod Trstenika, kaže za „Politiku” da dnevnica za rezidbu ne ide ispod 8.000 dinara, čak bude i 10.000 dinara.

– Pošto lošom rezidbom vinograda može da se uništi berba grožđa, ne samo za tu godinu, nego i nekoliko idućih, taj posao mora biti dobro plaćen. Dobre rezače moguće je naći, ali su retki, jer ima dosta priučenih. Kod mene taj posao radim ja – navodi Zoran i dodaje da pod vinogradima ima oko pet-šest hektara zemlje gde gaji više sorti grožđa – i stonih i vinskih.

– Ova godina je po rodu počela odlično, ali su kasnije zbog suše počeli problemi, pa su smanjeni prinosi, ali je kvalitet grožđa ostao odličan, mada se sa kišom situacija popravlja. S radnom snagom međutim imamo problema, ali vinogradarima su od velike pomoći mašine koje odrađuju posao do samog čina berbe i rezanja. Većina nas ima mašine – navodi on.

Vinogradari danas imaju problem da nađu sezonske radnike. U vinariji „Jovac” iz Ćuprije kažu da za sada ne upošljavaju strance sezonce, već se oslanjaju na meštane i firmu iz okoline Ćuprije koja im obezbeđuje radnu snagu. Vojkan Jovanović, direktor vinarije „Jovac”, ističe da u sezoni berbe dnevno se angažuje od 12 do 15 berača grožđa.

– Imamo istu ekipu radnika, što je srećna okolnost, ali ti ljudi ipak imaju u proseku oko 60 godina, što znači da ni oni neće moći još dugo tim poslom da se bave. Ipak, uspevamo da se izborimo s izazovima oko angažovanja radne snage – ističe Jovanović.

Kada je reč o ceni grožđa, vinogradar Zoran otkriva da je ona po kilogramu ista poslednjih 15 godina, a sve ostalo je otišlo naviše, od cena preparata za uzgoj grožđa, preko goriva do radnika.

– Cena grožđa ne prati rast ostalih cena i tu je ceo problem. Sorta tamjanika je bila tražena lane u ogromnim količinama, a ove godine je niko ne traži jer je previše zasađeno i sada se kreće oko 80 dinara po kilogramu kod nas u selu. Bele sorte grožđa su mnogo traženije, pa sam tako „šardone” prodavao za oko 100 dinara po kilogramu – ističe ovaj vinogradar.

Berba grožđa je počela krajem avgusta i trajaće do sredine oktobra, a sve to zavisi i od vremenskih uslova. Sezonski poslovi se inače mogu obavljati na osnovu ugovora o radu na određeno vreme i ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ali se posebna evidencija o angažovanju sezonskih radnika po ovim ugovorima ne vodi. S druge strane, od početka rada u januaru 2019. godine, pa sve do kraja ovog avgusta, prema podacima, posredstvom elektronskog softvera za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi, ukupno su prijavljena 106.524 radnika na portalu.

– Lane su poslodavci prijavili ukupno 32.508 radnika. Od početka godine su bile 23.732 prijave s tendencijom da ta brojka poraste, s obzirom na to da sezona na poslovima poljoprivrede još nije završena

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.