Prof. dr Svetlana Stanišić je diplomirala na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je doktorirala na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u oblasti fizičke hemije životne sredine.
Zaposlena je na Univerzitetu Singidunum gde je promovisana u rang redovnog profesora na osnovu naučnih referenci, projekata i rezultata pedagoškog rada. Autor je nekoliko desetina radova objavljenih u naučnim žurnalima, zbornicima konferencija i monografijama, a imala je i veliki broj javnih nastupa, gostujućih predavanja, članaka u novinama i na internet portalima.
Oblast njenog rada i istraživanja
Njena oblast rada i istraživanja su ishrana, zagađenje životne sredine i posledice životnog stila na zdravlje. Bila je angažovana na međunarodnim projektima posvećenim internacionalizaciji visokog školstva i obrazovne politike u Srbiji, kao i u nacionalnom projektu posvećenom kvalitetu vazduha u urbanim oblastima, a takođe je učestvovala u izradi plana kvaliteta vazduha za Beograd, Novi Sad i Pančevo.
Osim toga, poslednje dve godine redovno objavljuje kratke edukativne video snimke na Youtube kanalu „Ishrana i zdravlje“ sa ciljem da podeli sa širom javnošću naučne činjenice o ishrani i faktorima životne sredine koji utiču na ljudsko zdravlje.
Autor je knjiga: „Ako je hrana vaš porok…pronađite svoju slobodu“, „Ishrana i zdravlje“, Data status, 2018. i „Principi ishrane i rekreacije“, M. Rosić, S. Stanišić Univerzitet Singidunum, 2012.
Njeni projekti:
• Strengthening of Internationalisation Policies at Universities in Serbia, TEMPUS 543667-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPHES, 2013
• Restructuring of Doctoral Studies in Serbia, TEMPUS 544093-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-SMGR, 2013
• Mapiranje izvora toksičnih, mutagenih i kancerogenih isparljivih organskih jedinjenja na teritoriji grada Beograda, Zeleni fond, Ministarstvo zaštite životne sredine 2018.
Teme kojih smo se dotakli
Pre svega Prof. dr Svetlana Stanišić prvenstveno ističe da je ishrana ključ u prevenciji svake bolesti i da je zbog toga potrebna edukacija o ishrani.
Teme kojih smo se dotakli u emisiji bile su: Koliko je prave zdrave hrane na tržištu a koliko je samo stvar dobrog marketinga iza tih proizvoda, koliko je važno podržati „male“ proizvođače zdrave hrane u našoj zemlji, influensera i promocije proizvoda u koje i sami ne veruju, mikroplastike u hrani, povezanosti mikroplastike sa tumorima, alergijama, dijabetesu i alarmantnoj brojci od 800.000 dijabetičara u Srbiji, treningu kao prevenciji bolesti, veštačkim zaslađivačima u ziro i energetskim napicima, ishrani i povezanosti sa mentalnim zdravljem, suplementima na današnjem tržištu, njenoj knjizi „Ako je hrana vaš porok“ i njenom onlajn kursu.
Pogledajte čitavu epizodu našeg podkasta sa dr Svetlana Stanišić: