Početna » Društvo » Rusija usvaja zakon o zabrani usvajanja ruske dece za državljane zemalja sa legalnom promenom pola

Zakon je usmeren na „zaštitu dečijih i tradicionalnih vrednosti“

Rusija usvaja zakon o zabrani usvajanja ruske dece za državljane zemalja sa legalnom promenom pola

Ruska Duma je danas velikom većinom glasova odobrila predlog zakona kojim se usvajanje ruske dece zabranjuje državljanima zemalja gde je legalna promena pola.

Proces usvajanja

Predlog zakona mora da prođe još dva čitanja u Dumi pre no što bude poslat u gornji dom, a zatim i predsedniku Vladimiru Putinu na potpisivanje.

Razlozi za zakon

Predsedavajući Dume Vjačeslav Volodin je rekao da je zakon usmeren na „zaštitu dečjih i tradicionalnih vrednosti“ i da će pogađati državljane preko deset zemalja.

„Neophodno je da zaštitimo našu decu od opasnosti sa kojima se mogu suočiti ukoliko budu usvojena ili stavljena pod starateljstvo u zemlji gde je promena pola dozvoljena“, dodao je on.

Stavovi o tradicionalnim vrednostima

„Ne radi se o tome da ruski moralni kompas i moralni temelji imaju za cilj zaštitu tradicionalnih vrednosti i shvatanja braka kao zajednice muškarca i žene, već je to direktna zaštita života deteta“, rekla je potpredsednica parlamenta Irina Jarovaja.

Deca iz Rusije
Foto: All Andorra

Kontekst zakona

Ruski Vrhovni sud je prošle godine zabranio LGBTQ+ pokret kao ekstremistički. Godine 2022. Putin je potpisao zakon kojim se zabranjuje širenje LGBTQ+ informacije za sve uzraste, čime je proširena zabrana iz 2013. godine koja se odnosila samo na malolenike.

Oglasio se i patrijarh moskovski Kiril

U Evropi se oživljava antihršćanska neonacistička ideologija, a da bi se suprotstavili ovom trendu potrebno je da ojačamo ruski svet i veze sa slovenskim narodima, ukazao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u obraćanju učesnicima foruma „Ruski svet protiv nacizma“.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Foto: Danas

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je vernike da se odupru ovoj ideologiji i istakao da je sprovođenje ove važne misije „povezano sa zaštitom vere naših otaca, verskih uverenja i tradicionalnih moralnih vrednosti“.

Prema njegovim rečima važan javni zadatak je izrada preporuka za iskorenjivanje moderne nacističke ideologije, prenosi Tanjug. On je izrazio uverenje da bi rad u ovom pravcu trebalo da se sprovodi sistematski i redovno i da ima praktične rezultate, uključujući i u oblasti zakonodavstva što između ostalog implicira i na ovaj zakon koji će uvesti Ruska Duma.

Izvor: Danas.rs, RIA Novosti

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.