Početna » Geoanalitika » Napad na Liban: Izrael ne planira odustati, Arapi zbijaju redove

Hoće li se SAD uključiti direktno u sukob na Bliskom istoku

Napad na Liban: Izrael ne planira odustati, Arapi zbijaju redove

SAD je odlučio da pošalje dodatne trupe na Bliski istok u odgovoru na rastuće nasilje između Izraela i Hezbolaha. Napad Izraela na Liban povećava rizik od šireg regionalnog sukoba. Portparol Pentagona, general-major Pat Rajder, nije izneo konkretne detalje o broju vojnika niti o njihovim zadacima. Istakao je da se američka prisutnost u regionu povećava zbog rastućih tenzija.

SAD već ima oko 40.000 vojnika raspoređenih u tom delu sveta. Poslednje raspoređivanje uključuje nosač aviona USS Truman, dva razarača i krstaricu, koji su isplovili iz Norfolka u Virdžiniji prema Mediteranu. Uz USS Abraham Linkoln, koji je stacioniran u Omanskom zalivu, ove pomorske snage su u pripravnosti u slučaju dalje eskalacije sukoba.

Istovremeno, Stejt department je pozvao američke građane da napuste Liban. Ministar odbrane SAD-a, Lojd Ostin, održao je razgovore s izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, navodno naglašavajući važnost smirivanja situacije i izbegavanja šireg sukoba. Američka vojna prisutnost u regionu ključna je za odbranu Izraela i zaštitu interesa SAD-a i njihovih saveznika.

Arapi zbijaju redove

Irački premijer Mohamed Šija al-Sudani pozvao je u ponedeljak na hitan sastanak arapskih lidera na marginama Generalne skupštine UN-a nakon što je Izrael pojačao svoje udare na Liban.

Irak “poziva i radi na sazivanju hitnog sastanka čelnika arapskih izaslanstava. S cieljem se preispitaju posledice cionističke (izraelske) agresije na naš miroljubivi narod u Libanu i da se zajednički radi na zaustavljanju njegovog kriminalnog ponašanja,” rekao je Sudani u izjavi.

Izrael: Liban će biti uništen

Izrael je juče u vazdušnim napadima ubio 356 Libanaca, a ranjeno još njih 1246. Među poginulima je 24 dece i 42 žena, kao i mnogi bolničari.

“Danas je veliki dan koji predstavlja značajan vrhunac u borbi protiv Hezbolaha. Na današnji dan iz stroja smo izbacili desetine hiljada raketa i preciznog streljiva. IDF uništava ono što je Hezbolah izgradio u periodu od 20 godina od drugog libanskog rata,” rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Portparol izraelske vlade David Menser poručuje da strpljenje Izraela “nije neiscrpno”. Kako kaže, u zadnjih godinu dana Hezbolahovi napadi odneli živote 48 građana te zemlje i ranili još 325.

“Nijedna zemlja ne može prihvatiti bezobzirno raketiranje svojih gradova,” izjavio je Menser.

Amihaj Čikli, izraelski ministar za dijasporu, se pak odlučio da predloži plan za uspostavljanje “tampon zone, bez neprijateljskog stanovništva” u južnom Libanu. U detaljnoj objavi na X-u, Čikli je opisao plan i podelio kartu libanskih gradova koji bi bili uključeni u zonu. Opisao je prinudno uklanjanje stanovništva kao “najpravedniji način” sa bezbednosnog, političkog i moralnog stanovišta. Čikli, član Netanijahove partije Likud, tvrdi da bi Izrael “preuzeo” područje, tvrdeći da Liban tamo “nije uspeo da ostvari svoj suverenitet.”

Apeli Savetu bezbednosti

Njegov kolega, ministar obrazovanja Joav Kiš, pak kaže da “nema razlike između Hezbolaha i Libana”. “Kako se stvari trenutno razvijaju, Liban će biti uništen. Kažem vam to otvoreno… To više neće biti onaj Liban kakvoga poznajemo,” obećao je Kiš.

Premijer Libana u tehničkom mandatu, Najib Mikati, složio se s ovom procenom. Zbog toga je pozvao Ujedinjene nacije da izvrše pritisak na Izrael “kako bi zaustavili agresiju” na njegovu zemlju. Mikati je svojoj vladi rekao da Izrael planira “uništiti libanonska sela i gradove”. Zatražio je intervenciju Saveta bezbednosti UN-a i “uticajnih zemalja”. Premijer je takođe optužio Izrael da sprovodi “destruktivni plan” i vodi “rat do istrebljenja” protiv Libana. Nazvao je val izraelskih vazdušnih napada “genocidom u svakom smislu te reči”.

Iz Netanijahovog kabineta umiruju javnost rečima kako IDF sprovodi “ciljane napade” u kojima su, između ostalog, naciljani “živa štita”, tj. libanonski civili koje, navodno, Hezbolah koristi za topovsko meso.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.