Početna » Ekonomija » Huawei Mate XT je trostruko preklopivi pametni telefon koji je bacio u senku novi model iPhone-a

Huawei obara rekorde i pored američkih sankcija

Huawei Mate XT je trostruko preklopivi pametni telefon koji je bacio u senku novi model iPhone-a

Kompanija Huawei prikupila je više od 3 miliona narudžbina za svoj trostruko preklopivi pametni telefon u pretprodaji, samo nekoliko sati pre nego što je Apple predstavio novu generaciju iPhone uređaja.

Ovakvi podaci nagoveštavaju nastavak velike tržišne borbe između Apple i uređaja koje pokreće Android operativni sistem.

Huawei Mate XT

Huawei Mate XT, telefon sa trostrukim preklapanjem ekrana u obliku slova Z, zvanično je predstavljen 10. septembra, a pre nego što je kineska kompanija predstavila ovaj model, on je počeo je da osvaja tržište.

Huawei Mate XT
Foto: NewsMonkey / Huawei Mate XT

Uticaj američkih sankcija

Ova impresivna cifra u pretprodaji naglašava Huawei-evu sposobnost da se nosi sa američkim sankcijama i učvršćuje njegovu poziciju kao ključnog konkurenta Apple-u, koji je ranije ove godine smanjio cene kako bi zadržao svoj tržišni udeo.

Konkurencija na tržištu

Događaj povodom predstavljanja novog Huawei flagship uređaja održan je ubrzo nakon Apple iPhone 16 promocije 9. septembra, na kome je kompanija predstavila iPhone 16 seriju, sa naglaskom na integraciju veštačke inteligencije u čitavu liniju novih modela, prenosi Reuters.

Huawei je bio i ostao najveći prodavac telefona sa preklopnim ekranima u Kini tokom drugog kvartala, sa 42% učešća na domaćem tržištu, a prema podacima IDC-a.

Huawei je u subotu isporučio prve jedinice svog prvog tri-fold telefona, Mate XT Ultimate, u Kini. Ako ste se pitali da li će uređaj ikada biti dostupan van svoje matične zemlje, imamo dobre vesti! Sada možemo potvrditi da će Mate XT Ultimate biti lansiran globalno u prvom kvartalu 2025. godine.

Jedan od najskupljih komada tehnologije

Sa početnom cenom od CNY 19,999 (oko $2,800/€2,550) u Kini, Mate XT je već jedan od najskupljih komada tehnologije koje možete kupiti, a kada uzmemo u obzir fluktuacije cena između Kine i ostatka sveta, ta cena bi mogla da poraste na više od $3,000/€3,000 za međunarodne kupce.

Ovo je cena koja prati prvu generaciju tehnologije i treba pohvaliti Huawei za ono što su postigli u pogledu hardvera. Nedavno smo imali priliku da se upoznamo sa Mate XT Ultimate i bili smo više nego impresionirani njegovim dizajnom i svim potencijalima koje tri-fold telefoni donose.

Osnovne karakteristike i specifikacije Huawei Mate XT telefona

Ekran: 6,4-inčni (2232 × 1008 piksela) ekran u jednom režimu / 7,9-inčni (2232 × 2048 piksela) ekran u dvostrukom režimu / 10,2-inčni (2232 × 3184 piksela) ekran u trostrukom režimu, fleksibilni OLED LTPO ekran, 1440Hz PWM, 240Hz odziv na dodir.

 RAM: 16GB

Skladište: 256GB / 512GB / 1TB

Operativni sistem: HarmonyOS 4.2

SIM: Dual SIM (nano + nano)

Zadnja kamera: 50 MP sa OIS, f/1.4-f/4.0 varijabilni otvor blende; ultraširokougaona kamera od 12MP sa f/2.2; periskopski telefoto objektiv od 12MP sa 5.5x optičkim zumom, f/3.4, OIS

Prednja kamera: 8 MP sa f/2.2 otvorom blende

Senzor otiska prsta: Bočno postavljen

Dimenzije: 156,7 x 73,5 mm za jedan ekran / 143 mm za dvostruki / 219 mm za trostruki x 12,8 mm za jedan / 7,45 mm/4,75 mm za dvostruki / 3,6 mm za trostruki; Masa: 298g

Konekcije: 5G SA/NSA, Dual 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ax (2,4GHz i 5GHz), Bluetooth 5.2 LE, GPS (L1 + L5 dual frekvencija), NavIC, NFC, USB 3.1 Type-C (GEN1)

Baterija: od 5600 mAh sa 66 W žičanim brzim punjenjem i 50 W bezžičnim brzim punjenjem

Izvor: Reuters, Benchmark.rs, GSMArena.com

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.