Urme su bogate vlaknima i antioksidansima. Imaju pozitivno delovanje na moždane funkcije, pomažu varenje, a preporučuju se i trudnicama. Dodatna prednost je što možemo jesti svakog dana. Pošto se jedu kao sušene, imaju više kalorija od većine svežeg voća. Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata, ostatak – od veoma male količine proteina.
Uprkos kalorijama, urme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana (magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, vitamin B-6).
Urme su plod urmine palme, koja se uzgaja u tropskim delovima sveta. Gotovo sve urme koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene, a to se najbolje vidi po naboranoj koži ploda. U zavisnosti od sorte, sveže urme su sitnog ploda boje od jarkocrvene do svetložute.
Iako se često svrstavaju u slatkiše, ne treba zaboraviti koliko su korisne za zdravlje. Kako piše portal Plant Science, plodovi urme su zapravo bobice bogate antioksidansima i hranljivim materijama koje imaju moćna terapeutska svojstva. Urme su bogate vitaminima, antioksidansima, lako svarljivim šećerima i vrednim mikronutrijentima.