Почетна » Компас » Светлана Станишић — Исхрана је кључ у превенцији сваке болести

Светлана Станишић — Исхрана је кључ у превенцији сваке болести

Проф. др Светлана Станишић је дипломирала на Стоматолошком факултету Универзитета у Београду, након чега је докторирала на Факултету за физичку хемију Универзитета у Београду у области физичке хемије животне средине.

Запослена је на Универзитету Сингидунум где је промовисана у ранг редовног професора на основу научних референци, пројеката и резултата педагошког рада. Аутор је неколико десетина радова објављених у научним журналима, зборницима конференција и монографијама, а имала је и велики број јавних наступа, гостујућих предавања, чланака у новинама и на интернет порталима.

Област њеног рада и истраживања

Њена област рада и истраживања су исхрана, загађење животне средине и последице животног стила на здравље. Била је ангажована на међународним пројектима посвећеним интернационализацији високог школства и образовне политике у Србији, као и у националном пројекту посвећеном квалитету ваздуха у урбаним областима, а такође је учествовала у изради плана квалитета ваздуха за Београд, Нови Сад и Панчево.

Осим тога, последње две године редовно објављује кратке едукативне видео снимке на Youtube каналу „Исхрана и здравље“ са циљем да подели са широм јавношћу научне чињенице о исхрани и факторима животне средине који утичу на људско здравље.

Аутор је књига: „Ако је храна ваш порок…пронађите своју слободу“, „Исхрана и здравље“, Дата статус, 2018. и „Принципи исхране и рекреације“, М. Росић, С. Станишић Универзитет Сингидунум, 2012.

Њени пројекти:
• Strengthening of Internationalisation Policies at Universities in Serbia, TEMPUS 543667-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPHES, 2013
• Restructuring of Doctoral Studies in Serbia, TEMPUS 544093-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-SMGR, 2013
• Мапирање извора токсичних, мутагених и канцерогених испарљивих органских једињења на територији града Београда, Зелени фонд, Министарство заштите животне средине 2018.

Теме којих смо се дотакли

Пре свега Проф. др Светлана Станишић првенствено истиче да је исхрана кључ у превенцији сваке болести и да је због тога потребна едукација о исхрани.

Теме којих смо се дотакли у емисији биле су: Колико је праве здраве хране на тржишту а колико је само ствар доброг маркетинга иза тих производа, колико је важно подржати „мале“ произвођаче здраве хране у нашој земљи, инфлуенсера и промоције производа у које и сами не верују, микропластике у храни, повезаности микропластике са туморима, алергијама, дијабетесу и алармантној бројци од 800.000 дијабетичара у Србији, тренингу као превенцији болести, вештачким заслађивачима у зиро и енергетским напицима, исхрани и повезаности са менталним здрављем, суплементима на данашњем тржишту, њеној књизи „Ако је храна ваш порок“ и њеном онлајн курсу.

Погледајте читаву епизоду нашег подкаста са др Светлана Станишић:

 

Извор: centerwin.com, Univerzitet Singidunum

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.