Почетна » Компас » Димитрије Пастуовић — Секте су све опасније и подмуклије по нашу децу

Димитрије Пастуовић — Секте су све опасније и подмуклије по нашу децу

Често се секти сетимо само када наслови о њима попуне медијске чланке. Велики број секти делује на нашој територији. Они постају све опаснији по нас, нашу децу и наше друштво у целости.

У савременом друштву, где се информације шире брзином светлости, сведоци смо бројних верских токова који промовишу различита учења. Многи од њих се позивају на хришћанске вредности, али њихова пракса често одступа од основних хришћанских принципа и учења Христа и Православне Цркве. Ови покрети, који се могу окарактерисати као секте, имају за циљ да привуку следбенике не толико духовним вредностима, колико привидом заједнице и припадности. Они често користе маркетиншке стратегије да би привукли појединце, нудећи им ‘лака’ решења и утеху у облику привлачних презентација и обећања.

Секте се често фокусирају на особе које траже духовно вођство или су у потрази за новим смислом живота, искориштавајући њихову знатижељу и потребу за припадношћу. Оне нуде једноставне одговоре на комплексна животна питања, често игноришући дубље духовне истине и традиционалне верске праксе. Секте е поседује апостолско премство, нема јерархијско свештеничко устројство, већ је предводе проповедници, гуруи и слично. Секте одбацују Свето Предање и називају га људском творевином. Често не поштују недељу као дан Господињи, него суботу, петак или неки други дан. Немају литургију, него богослужење своде само на проповед, као симбол, а не истинску жртву Христа. То своје богослужење обављају уз неки пригодни музички, често и рокенрол програм . Секте не признају  Свете Тајне које је установио Христос, пренели његови апостоли, а у Православљу очуване до данас. Одлика секти јесте и непоштовање светитеља, моштију, крста, икона, крсне славе и осталих обичаја. Секте често или немају крштење или имају извитоперено чисто форме ради,  а не суштинско. Честа тема секти и нецрквених учења јесу последња времена. Кроз својеврсни Библијски сензационализам они привлаче нове чланове, користе мутна времена да обману људе.

Временом су усавршили методе рада и почели су да врбују не само преко пропагандног материјала, улице, од врата до врата него и интернетом. Тренутно никад више људи не делује у овом деструктивном правцу него данас. Налазимо се под читавим валом секти и њима сродних организација. Велику популаризацију секти су направили јутјуб канали и неки алтернативни медији, али ни мејнстрим медији не заостају за сензационализмом разних врачара, гатара и секташа. У полицији не постоје специјализована одељења за борбу против вођа оваквих организација, нити се у довољној мери прати рад верских заједница.

Многе опскурне организације успевају да се региструју, због чега им неки грађани верују. Узрок њиховог брзог ширења у нашем друштву налази се у одређеним условима попут транзиције, посткомунистичких духовних лутања, али и савременог помодарства. Поред својих религијских учења која су у супротности са учењима традиционалних религија, секте нуде свом чланству и посебне политичке, економске, социјалне и етичке доктрине које такође представљају супротност актуелном друштвеном и државном поретку. Честа мета врбо Негирање тренутно важећих вредности нашег друштва и методе које користе за наметање нових код својих чланова, чини верске секте фактором угрожавања безбедности.

Један од ретких људи који се укључио у борбу против секти и менталних манипулације јесте сектолог Димитрије Пастуовић., познат по свом раду на подручју борбе против секти и менталне манипулације. Рођен је 1970. године у Београду и током своје каријере посветио се едукацији и информисању јавности о опасностима које секте представљају. Председник је удружења „ЗИД“, које се бави стабилизацијом омладине и сарађује са стручњацима из различитих области, укључујући психологе, психијатре, педагоге и социологе. Пастуовић је такође аутор књига „Секте и ментална манипулација“ и „Хорор пред нашим вратима“, које се баве темама секти и њиховог утицаја на друштво. Његов рад је препознат и цењен, а удружење „ЗИД“ ужива подршку Српске православне цркве у својим напорима да помогне младима и заштити их од негативних утицаја. Пастуовић је такође активан у медијима, где често учествује у интервјуима и панел дискусијама, ширећи свест о проблемима са којима се суочавају млади и друштво у целини. Он је покретач многих хуманитарних акција и сарађује са образовним институцијама, што говори о његовој посвећености и жељи да утиче на позитивне промене у заједници. Пастуовићев рад на подручју секти и менталне манипулације је важан, јер се бави темама које су често занемарене, али имају значајан утицај на животе појединаца и друштво у целини. Његова улога у информисању и едукацији је кључна у превенцији и пружању подршке онима који су били изложени менталној манипулацији.

Погледајте читаву епизоду нашег подкаста у којој је гост сектолог Димитрије Пастуовић:

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.