Почетна » Култура » Подељене реакције јавности: Опенхајмер приказан у Јапану

Опенхајмерове бомбе су бачене на два јапанска града

Подељене реакције јавности: Опенхајмер приказан у Јапану

Филм „Опенхајмер“ коначно је премијерно приказан у Јапану, земљи у којој су прије 79 година два града уништена нуклеарним бомбама чији творац је управо научник Роберт Опенхајмер.

Реакције јапанских филмских гледалаца биле су помешане и веома емотивне.

Тошијуки Мимаки, који је преживео бомбардовање Хирошиме када је имао три године, изјавио је да је био фасциниран причом о Опенхајмеру, који је често називан „оцем атомске бомбе“ пошто је водио пројекат Менхетн.

„Шта су Јапанци мислили када су извршили напад на Перл Харбур, започињући рат за који никада нису могли да се надају да ће га добити“, рекао је он у телефонској изјави.

Мимаки је сада председавајући групе жртава атомских бомби и гледао је „Опенхајмера“ на претпремијерном догађају.

С друге стране, било је и оних који су се противили приказивању овог филма, јер Опенхајмера и САД сматрају директно одговорним за највеће страдање Јапанаца.

У филму се не приказује директно шта се догодило на терену када су бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки, где је око 100.000 људи тренутно претворено у пепео. Додатне хиљаде људи, углавном цивила, умрле су у наредним данима. Управо ово била је једна од теза због чега филм не треба бити приказан, јер како су сматрали нису приказане патње народа у Јапану.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.