Почетна » Култура » Седамнаести Кустендорф Од 23. до 27. јануара на Мећавнику

Седамнаести Кустендорф Од 23. до 27. јануара на Мећавнику

Седамнаести Међународни филмски и музички фестивал Kустендорф, одржаће се од 23. до 27. јануара 2024. године на Мећавнику, Мокра Гора под мотоом „Not survaillance, cinematography!“ (Ne nadzor, kinematografija).

Фестивал Кустендорф, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града, као и претходних година у фокусу има подједнако младе филмске ствараоце и великане светског ауторског филма.

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – У такмичарском програму 17. Кустендорфа, наћи ће се 17 филмова. За предстојећи Кустендорф пријављено је укупно 536 краткометражних филмова. Одабрани филмови истичу се аутентичношћу ауторског погледа на свет, а истовремено добро представљају разноврсност приступа међу пријављеним филмовима. За Златно, Сребрно и Бронзано јаје, као и за Награду „Вилко Филач” за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Немачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Северне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.

Међународни жири чине: Сандро Веронези, италијански писац и публициста, Бојана Панић, српска глумица и Музафаркон Еркинов, филмски режисер из Узбекистана. О награди „Вилко Филач“ одлучиће директор фотографије из Рима, Владан Радовић и Мишел Аматје, директор фотографије из Француске.

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ – У Савременим тенденцијама биће приказани: филм „Ја, капетан“ (Io Capitano) редитеља Матеа Гаронеа, добитник награде Сребрни лав за најбољу режију на филмском фестивалу у Венецији, филм „Команданте“ (Comandante) редитеља Едоарда де Ангелиса који је отворио фестивал у Венецији, награђивани филм редитеља Владимира Перишића „Lost Country“, документарни филм „Последњи моторни брод“ (The Last Motorship) руског редитеља Иље Жељтјакова (Ilya Zheltyakov) и учесник филмског фестивала у Берлину, филм „Disco Boy“ италијанског редитеља Ђакома Абруцезеа (Giacomo Abbruzzese).

ГОСТИ фестивала биће редитељи филмова у програмској целини Савремене тенденције, Матео Гароне, Едоардо де Ангелис, Владимир Перишић, Иља Жељтјаков и Ђакомо Абруцезе. Награда фестивала „Дрво живота“ биће додељена награђиваном италијанском редитељу Матео Гаронеу.

У оквиру програмске целине РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА биће приказани филмови „На доковима Њујорка“ (On the Waterfront) редитеља Елије Казана из 1954. године, неми филм „Похлепа“ (Greed) из 1924. године Ериха фон Штрохајма (Erich von Stroheim), „Дрво жеља“ (The Wishing Tree) из 1976. грузијског редитеља Тенгиза Абуладзеа (Tengiz Abuladze) као и Фелинијев „Осам и по“. Кроз овогодишњу ретроспективу, обележавају се стогодишњице настанка филма „Похлепа“, рођења филмских великана Марчела Мастројанија, Марлона Бранда и Тенгиза Абуладзеа.

Програмска целина НОВИ АУТОРИ приказаће дугометражне филмове руске редитељке Соње Карпуњине (Sonya Karpunina) „Хоћу мужа“, затим редитеља Базила Xалила (Basil Khalil) „Викенд у Гази“ (A Gaza Weekend) као и филмови „Земаљски стихови“ (Terrestrial Verses) корежисера Алија Асгарија и Алирезе Xатамија (Ali Asgari, Alireza Khatami) и „Моја швајцарска војска“ (My Swiss Army) Луке Попадића.

Куриозитет фестивала је да су сви редитељи из програмске целине Нови аутори, као и редитељи Едоардо де Ангелис и Ђакомо Абруцезе из програмске целине Савремене тенденције, не тако давно учествовали у Такмичарском програму Кустендорфа са својим студентским радовима.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф је један од ретких фестивала у свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника, а који угошћава прослављене ауторе, глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.

Извор: Кустендорф, Искра, Андирћград

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.