Почетна » Геоаналитика » Глобални сукоби: Украјина, Тајван или Аденски залив

Глобални сукоби: Украјина, Тајван или Аденски залив

Дефиниција глобалног односно светског рата гласи: више међународно важних земаља укључено је у ратна дејства на ширем подручју региона, континента или света. Судећи по томе све је спремно за Трећи светски рат.

Чини се да он може да избије сваког тренутка. Колико год то застрашујуће звучало, то је реалност. У овом тренутку постоје три тачке на планети где би нови глобални сукоб могао да избије.
Прва је Украјина. Рат између Русије и Украјине је знатно већи сукоб од билатералне конфронтације. На страни Украјине бори се велики број страних добровољаца из Европе и Америке. Кијев би одавно капитулирао без војне помоћи НАТО пакта и наравно, финансијске подршке целокупног Запада. Русија, са друге стране, у Ирану набавља дронове. Муниција стиже из Северне Кореје.

Постоје јасно дефинисане глобалне политике које се сукобљавају у Украјини. Једино што још није дошло до отвореног сукоба Запада и Истока на фронту.

Кина и Тајван
Кина и Тајван

Друга тачка је Тајван. На то оствро су након Другог светског и грађанског рата у Кини избегле националне снаге Чанг Кај Шека. Кина полаже право на Тајван. Пекинг шаље позиве Тајпеју да се приклони матици. Америка то никада неће дозволити. Јер, Тајван треба Америци. Тајван представља непотопиву брану која спречава Кину да изађе на Пацифик. На југу су Филипини, Вијетнам и Индонезија. На северу су Јапан и Јужна Кореја због чега кинески трговачки и војни бродови имају приступ отвореном мору само кроз уске пролазе које Америка лако може да блокира.

И у том делу света су подељене улоге. Јапан и Јужна Кореја су неупитни савезници Америке. Кина може да се поузда у Северну Кореју и евентуално Русију. Оружја има на претек, недостаје само варница.

На крају, али са највећим потенцијалом да буде место где ће избити Трећи светски рат јесте Блиски исток. Терористички напад Хамаса на Израел и прекомерна реакција Тел Авива у настојању да са лица земље избрише Хамас, узбуркала је тај део света. И шире. Таман када је деловало да ће све остатии границама Појаса Газе, сукоб се проширио у Аденски залив. Кроз мореуз Баб Ел Мандеб, између Џибутија и Јемена, пролазе бродови који транспортују 15 одсто робе на глобалном нивоу. Хути ракетама гађају бродове земаља који подржавају Израел. Они на тај начин пружају подршку Хамасу и захтевају прекид напада на Газу.

Америка, Канада, Холандија и Велика Бритнија послали су ратне бродове да заштите трговачке бродове. Удари по положајима Хута широм Јемена, додатно су распалили страсти.

Ако томе придодамо и чињеницу да Иран лако може да подводним минама и ракетним ударима са копна, мора и ваздуха блокира Ормуз, постаје јасно колико је мир угрожен. Ормуз је најважнија нафтна артерија на свету. Кроз њега дневно прође 20,5 милиона барела нафте. Без те нафте и транспорта кроз Аденски залив, свет ће се наћи на ивици колапса. Простор за деловање је веома узак а нико не жели да одступи…

Дакле, на најмање три тачке на нашој планети све је спремно за трећи светски рат.

Извор: Политика Магазин

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.