Почетна » Култура » На Цетињу се чува круна Светог Стефана Дечанског

Круна Немањића

На Цетињу се чува круна Светог Стефана Дечанског

Симболично Никола је крунисан круном краља Стефана Дечанског, као чувар идеје Немањића о средњевјековној српској држави.
Симболично Никола је крунисан круном краља Стефана Дечанског, као чувар идеје Немањића о средњевјековној српској држави. Такође добро познато је и то д аје родоначелник светородне лозе Немањића баш из Црне Горе, те нико други до црногорског краља није могао да буде крунисан управо овом круном.

Круна Стефана Дечанског је израђена почетком 14. вијека за потребе крунисања овог српског владара, а затим и за његовог сина – краља и потоњег цара Душана Силног.

Стефан Урош III Немањић или познатији као Стефан Дечански био је ктитор манастира Високи Дечани. Он је био син краља Милутина и отац Душана Силног.

Историјски подаци говоре да је његова круна завршила у Црну Гори као поклон Карловачке митрополије СПЦ, црногорском владики Петру I Петровићу Његошу. То се десило у Сремским Карловцима 1784. године када је Петар I Петровић Његош хиротонисан од карловачког митрополита Мојсија Путника.

Ова једина преостала круна из династије Немањића није случајно завршила на Цетиње, ако се узме у обзир податак да су Петровићи били духовни наследници Немањића и да су чували идеју Светосавља и српске државе кроз сво вријеме турске окупације.

Приредила Драгана Б. Мијушковић

Извор: Српске новине

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.