U proseku se oslobađa 100 čestica mikroplastike na svaki gram žvake, a jedan komad obično teži dva do šest grama. Istraživanje predstavljeno na prolećnom sastanku Američkog hemijskog društva u San Dijegu otkrilo je da se u proseku oslobađa 100 čestica mikroplastike po gramu žvakaće gume.
Dr Sandžaj Mohanti, glavni istraživač projekta i profesor inženjerstva na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, izjavio je za medije da cilj istaživanja nije bio da se iko alarmira. “Naučnici ne znaju da li je mikroplastika nebezbedna za nas ili ne. Ne postoje ispitivanja na ljudima. Ali znamo da smo izloženi plastici u svakodnevnom životu, i to je ono što smo želeli da ispitamo ovde”, prenosi “Heltlajn”.
Prethodna istraživanja procenjuju da pojedinac godišnje potroši između 39.000 i 52.000 čestica mikroplastike. Ona je svuda i ljudi joj mogu biti izloženi kroz piće, hranu, plastičnu ambalažu, daske za sečenje, sunđere, premaze na proizvodima i proces proizvodnje predmeta. Žvakaća guma je jedno područje koje nije bilo široko istraženo.
“Većina studija o gutanju u vezi sa hranom odnosi se na kontaminaciju hrane mikroplastikom iz plastičnih kontejnera (npr. plastične flaše za vodu, plastične kese za čaj), ali žvakaća guma je jedina hrana koja se sastoji od plastike. Ipak, većina to ne zna. Hteli smo da izmerimo mikroplastiku u žvakaćim gumama u sve moguće negativne efekte na ljudsko telo. Ovo je važno za procenu svih mogućih negativnih efekata na ljudsko telo”, naveo je Mohanti. Žvakaća guma se pravi od aroma, zaslađivača, gumene baze i drugih sastojaka. U žvakaćim gumama koje su prirodne, polimer na biljnoj bazi. Za sintetičke gume koriste se baze od sintetičke gume od polimera na bazi nafte (plastike).
Istraživači su ispitali pet vrsta sintetičke gume zajedno sa pet vrsta prirodnih guma koje su komercijalno dostupne. Kao deo eksperimenta, jedna osoba je žvakala sedam žvaka svake marke kako bi se uračunali različiti uzorci žvakanja i pljuvačke. Osoba je žvakala žvaku četiri minuta i davala uzorak pljuvačke svakih 30 sekundi. Zatim bi isprala usta čistom vodom, a uzorci pljuvačke bili kombinovani u jedan uzorak.
U drugom eksperimentu, uzorci pljuvačke su sakupljani svakih 20 minuta i zatim je merena prisutna količina mikroplastike.
Istraživači su u početku sumnjali da sintetički oblici žvakaće gume sadrže više mikroplastike, ali su bili iznenađeni kada su otkrili da prirodne žvake takođe sadrže sličnu količinu mikroplastike. Otkrili su da se u proseku oslobađa 100 čestica mikroplastike na svaki gram žvake (jedan komad obično teži dva do šest grama). Takođe, i sintetičke i prirodne gume sadrže istu vrstu polimera, pri čemu je najveća količina poliolefina, vrste plastike koja uključuje polietilen i polipropilen.
Uticaj mikroplastike na zdravlje ljudi je još uvek predmet istraživanja, ali se sumnja da mikroplastika šteti zdravlju disajnih puteva, probave i reprodukciji i da je verovatno povezana sa rakom debelog creva i pluća.