U toku je sezona prehlada i gripa, a jedan od načina da ojačamo imunitet jeste unos dovoljne količine cinka.
„To je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, uključujući imuni odgovor, zarastanje rana, sintezu DNK i deobu ćelija. Posebno je važan za imunološku funkciju, jer pomaže u aktiviranju T limfocita, poznatih i kao T ćelije, koje su ključne u odbrani organizma od patogena“, kaže dijetetičarka Ejmi Gudson za „Haf post“.
„Cink funkcioniše kao antioksidans, što znači da pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali“, rekla je ona. Erika Sigel, praktičarka prirodne medicine, dodala je: „On ima veliki uticaj na hormonsku ravnotežu, uključujući sintezu hormona štitne žlezde i reproduktivno zdravlje.“
„Istraživanja pokazuju da cink može da ometa proces koji omogućava nakupljanje sluzi, bakterija i virusa u gornjim disajnim putevima, pa se veruje da cink može značajno da skrati trajanje infekcije.“
Da li unosite dovoljno cinka?
Preporučena dnevna količina cinka u ishrani je:
- 8 miligrama dnevno za žene
- 11 miligrama dnevno za muškarce
- 11 miligrama za trudnice
- 12 miligrama dnevno za žene koje doje
Namirnice koje sadrže cink
Cink se u značajnim količinama nalazi u:
- mesu,
- ribi,
- morskim plodovima,
- jajima,
- mlečnim proizvodima
Postoje i biljne opcije:
- pasulj,
- orašasti plodovi,
- semenke,
- žitarice
Iako biljni izvori sadrže koristan cink, telo ih apsorbuje nešto manje efikasno nego životinjske izvore.