Početna » Sport » Evroliga 2024 / 2025: Kako su se ekipe pojačale pred početak nove sezone?

Rosteri, pojačanja i nova sezona najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja u Evropi

Evroliga 2024 / 2025: Kako su se ekipe pojačale pred početak nove sezone?

Košarkaški klub Partizan je deveti po kvalitetu ekipe, a Crvena zvezda 12, po mišljenju eksperata Evrolige. Kako je saopšteno na sajtu Evrolige, ekspertski tim je napravio rang listu klubova po kvalitetu ekipe, a na prvo mesto rangiran je branalac pehara Panatinaikos.

Ekspertski tim Evrolige i metodologija ocenjivanja

Snagu ekipa određivao je ekspertski tim Evrolige u sastavu Igor Petrinović, Džof Džilingem, Havijer Gansedo i Frenki Sahs. Po njihovom mišljenju, gradski rival Panatinaikosa Olimpijakos je drugi po kvalitetu ekipe. Slede Fenerbahče, Real, Barselona, Monako srpskog trenera Saše Obradovića, Efes i Olimpija Milano koji su ispred Partizana kome se ukupno gledano prognozira mesto između 8. i 13. pozicije.

Ko se kako pojačao pred početak nove sezone?

Najveći fokus je definitivno na dva grčka velikana, Panatinaikos i Olimpijakos. Šampion Evrolige, Panatinaikos je svoj jak roster predvođen Kendrikom Nanom, Matijasom Lesorom i Kostasom Slukasom dodatno ojačao za plejmejkera Lorenca Brauna, krilo Džedija Osmana i centra Omera Jurtsevena. Sjajan posao „zelenih“ iz Atine.

Džedi Osman
Foto: Vijesti / Džedi Osman

Olimpijakos

Interesantno je bilo i u taboru Olimpijakosa iz Pireja koji je u svoje redove vratio Sašu Vezenkova, MVP-a Evroplige za sezonu 2022/2023. i Tajlera Dorsija, reprezentativca Grčke i donedavnog beka Fenerbahčea. Kao šlag na tortu, ekipi se pridružio Evan Furnije, dugogodišnji bek Orlando Medžika, Njujork Niksa i reprezentacije Francuske.

Evan Furnije
Foto: Profimedia / Evan Furnije

Real Madrid

Real Madrid je zadržao okosnicu tima i produžio ugovor sa Mariom Hezonjom. Džanan Musa, Edi Tavares i Hezonja će biti definitivno nosioci ove ekipe. Novitet je ime novog / starog igrača u redovima madridskog velikana, doskorašnjeg krilnog centra Hjuston Roketsa, Usmana Garube.

Iskusni Serž Ibaka se vratio kući, posle sjajne NBA karijere i epizodi u Bajernu iz Minhena, iskusni krilni centar se vraća u redove madridskog giganta.

Serž Ibaka
Foto: Eurohoops / Serž Ibaka

Real Madrid će definitivno imati najbolji defanzivni trio visokih igrača.

Efes

Efes je raskinuo saradnju sa Vilom Klajburnom koji je prešao u redove Virtusa iz Bolonje. Međutim, Efes je i ove godine predvođen sjajnim Šejnom Larkinom, a bekovske pozicije su dobile na snazi dolaskom Džordana Nvore iz Milvoki Baksa i Stenlija Džonsona. Najnovija akvizicija Efesa je bivši centar Real Madrida i Boston Seltiksa, Vensan Poarje.

Džordan Nvora
Foto: NBA.com / Džordan Nvora

Ovom timu se pridružio i letonac Rolands Smits.

Monako

I ove sezone, na klupi Monaka je srpski stručnjak Saša Obradović, a ekipu na parketu predvodi Majk Džejms, najbolji strelac u istoriji Evrolige.

Monako je bio prilično aktivan na tržištu ovo leto, a ekipu su pojačali iskusni grk Nik Kalates, centar Jorgos Papajanis i francuski bek Juhan Begaran. Najveće pojačanje je definitivno dolazak iskusnog turskog šutera Furkana Korkmaza.

Furkan Korkmaz
Foto: ESPN / Furkan Korkmaz

Fenerbahče

Fener su napustili Kalates i Dorsi a najveće pojačanje je dolazak srpskog centra, Bobana Marjanovića. Bobi se posle NBA karijere konačno vraća u Evropu, a njemu se pridružio još jedan doskorašnji NBA centar, Kem Birč.

Vejd Boldvin i Bonzi Kolson su došli iz ekipe Makabija, Žagars iz Žalgirisa, Devon Hol iz Armanija. Odličnu bekovsku liniju je skockao trener Šarunas Jasikevičius.

Armani Milano

Nenad Dimitrijević, makedonski reprezentativac i doskorašnji nosioc ekipe Uniksa iz Kazanja pojačao je bekovsku liniju tima iz Milana.

Nenad Dimitrijević
Foto: Mondo.rs / Nenad Dimitrijević

Njemu su se pridružili Fabijen Kozer, Zek Ledej, Usman Diop i Giljerme Karuso i jedan od najboljih defanzivnih centara u Evropi, Džoš Nibo. Ševon Šilds i Nikola Mirotić će i ove sezone predvoditi ovaj tim iz evropske prestonice mode.

Barselona

Verovatno najzvučnije pojačanje katalonske ekipe je doskorašnji kapiten Partizana, Kevin Panter, ali i doskorašnji centar Sakramento Kingsa, Čimezi Metu.

Čimezi Metu
Foto: FC Barcelona / Čimezi Metu

Ekipi se pridružio bek Džastin Anderson i reprezentativac Španije Dario Brizuela, dok je Džabari Parker produžio saradnju sa Barsom.

Nosioci ove ekipe biće Nikolas Laprovitola, Tomaš Satoranski i Vili Ernangomez.

Katalonce je napustio Nikola Kalinić koji je prešao u KK Crvenu Zvezdu.

Alba Berlin

Alba je po imenima možda i najslabila ekipa u Evroligi. Ekipu iz Berlina je napustio Johanes Timan, dok su nove akvizicije: Vil MekDovel Vajt, Anton Nufer, Elias Repeike i Jani Vecel.

Baskonija

Tim iz Vitorije je uspeo da zadrži u ekipi sjajni dvojac Čima Moneke-Markus Hauard, meputim ima tu nekoliko interesantnih imena.

Srpski bek Ognjen Jaramaz pokušaće da „oživi“ svoju karijeru pod palicom čuvenog trenera Pabla Lasa, Timoti Luvavu Kabaro je došao iz Asvela,

Timoti Luvavu i Ognjen Jaramaz
Foto: Dnevni list Danas / Timoti Luvavu i Ognjen Jaramaz

a tu su i mladi Vit Hrabar, iskusni Donta Hol, Trent Forest, Kamar Voldvin i Hoseba Kuerejeta kao nova pojačanja.

Ekipu je napustio Kodi Miler Mekintajer koji je otišao u redove Crvene Zvezde. Takođe ekipu je napustio i amerikanac Metju Kostelo.

Bajern Minhen

Najzvučnija pojačanja minhenskog Bajerna su na bekovskim pozicijama. Šabaz Nejpir posle neuspešne epizode u Crvenoj Zvezdi i Milanu,

Šabaz Nejpir
Foto: FC Bayern / Šabaz Nejpir

pojačao je redove Bajerna. Njemu se pridružio Jam Madar, nekadašnji košarkaš Partizana.

Elias Heris, Johanes Fojtman, Kevin Jebo i Ivan Karčenkov su takoše novi igrači u rosteru ekipe Bajerna.

Asvel

Ekipa iz Pariza nije doživela neke drastične promene sem odlaska Luvavua u Baskoniju.

Najveća pojačanja Asvela su bek Šakil Herison i krilni igrač Admiral Skofild, njima su se pridružili i iskusni Tarik Blek i Ažinsa. Ekipu će predvoditi iskusni Nando DeKolo, Paris Li i mladi reprezentativac Francuske, Teo Maledon.

Teo Maledon
Foto: Basketball Universo / Teo Maledon

Makabi Tel Aviv

Makabi Tel Aviv je tim koji je doživeo možda i najveće uz promene unutar igračkog kadra, naravno uz KK Partizan koji je zadržao samo Balšu Koprivicu iz prošlogodišnjeg rostera.

Ekipu su napustili Vejd Boldvin, Bonzi Kolson i Lorenco Braun, 3 nosioca prošlogodišnjeg tima.

Ekipi se u novoj sezoni pridružuju Džordan Lojd koji je napustio Monako,

Džordan Lojd
Foto: Maccabi Tel Aviv / Džordan Lojd

Rokas Jokubaitis koji je došao iz Barselone, Venjen Gejbriel, Jasiel Rivero iz Valensije i Džejlen Oar.

Pariz

Ekipa Pariza je debitant u Evroligi, učešće je izborila kao osvajač Evrokupa, a ovaj tim predvodi omaleni makedonski bek Ti Džej Šorts. Šorts je imao prosek od preko 19 poena po meču u Evrokupu.

Ti Džej Šorts
Foto: Basket Europe / TJ Shorts

Tu je i dalje perspektivni Nadir Hifi, kao i igrači od prošle sezone: Mikael Jantunen, Tajson Vord i Kolin Malkolm.

Ekipi su se pridružili Kevarijus Hejs, Enco Šarvin, Majkl Kesens, Leopold Kavalije, Jakuba Outara, Maodo Lo i nekadašnji košarkaš Partizana, Banđa Si.

Virtus Bolonja

Veoma interesantan tim ekipe iz Bolonje pojačao je doskorašnje krilo Efesa, Vil Klajburn.

Vil Klajburn
Foto: TRT Haber / Vil Klajburn

Rejdžon Taker je došao iz redova Venecije, Metju Morgan je došao iz redova London Lajonsa, a tu su i nova imena poput Nokole Akele i letonca Andrejsa Grazulisa.

Okosnicu tima će činiti iskusni Heket, Belineli i Tornike Šengelija, kao i Vil Klajburn. Nikako ne smemo zaboraviti Ajzeu Kordinijea, koji je bio fenomenalan na Olimpijskim igrama u dresu Francuske reprezentacije.

Žalgiris Kaunas

Ekipu iz Kaunasa su ovo leto pojačali Silvan Francisko koji je došao iz Bajern Minhena,

Silvan Francisko
Foto: Sportal / Silvan Francisko

Alen Smajlagić iz Partizana, Tajron Volas iz ekipe Turk Telekoma i iskusni Brajant Danston iz Efesa.

Željko Obradović predvodi mlad i talentovan Partizan

Najtrofejniji trener u istoriji Evrolige, Željko Obradović, predvodi tim koji je skoro u potpunosti obnovljen sa mladim i talentovanim igračima. Novajlija u Evroligi su Karlik Džons, Dvejn Vašington, Ajzeja Majk, Arijan Lakić i nekoliko drugih sa samo ograničenim iskustvom u Evroligi kao što su Frenk Nilikina, Aleksej Pokuševski.

Paetizanu se pridrušio i danski reprezentativac i sjajni šuter, Ife Lundberg, kao i krilni centar Bajern Minhena i nemački reprezentativac, Ajzak Bonga.

Veliki izazov je pred najtrofejnijim trenerom Evrope, ali sudeći po utakmicama na startu ABA lige, ekipa Partizana funkcioniše odlično.

KK Partizan 2024 / 2025 sezona
Foto: Informer / Tim KK Partizan za sezonu 2024 / 2025

Virtus i Baskonija ispred Crvene zvezde, očekivanja i pojačanja

Posle Partizana, a pre Zvezde, nalaze se Virtus i Baskonija. Zvezdi se, iako je rangirana kao 12, predviđa da bi mogla da okonča redovan tok sezone između 9. i 16. mesta.

Zvezda sa snažnim pojačanjima pod vođstvom Janisa Sferopulosa

„Zvezda ima jedan od najjačih timova ikada i trener Janis Sferopulos to može da iskoristi sa svojim fizičkim defanzivnim preferencijama. Među ključnim pojačanjima su Kodi Miler-MekIntajer, Majk Daum i Ajzeja Kenan, dok se Nikola Kalinić i Ognjen Dobrić vraćaju kući.

Hoće li Miloš Teodosić, Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis spakovati dovoljno poena da Zvezdu uguraju u plej-of? To je pitanje“, navodi se na sajtu Evrolige.

Tim Crvene Zvezde za sezonu 2024 / 2025
Foto: Eurohoops / Tim Crvene Zvezde za sezonu 2024 /2025

Zvezda i Partizan spremni za početak nove sezone Evrolige

Iza Zvezde su svrstani Žalgiris, Makabi, Bajern, Asvel, Pariz i Alba. Evroliga počinje danas, kad će Partizan gostovati Baskoniji od 20:30č, dok će Zvezda u petak biti gost Parizu od 21č.

Izvor: arenasport

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.