Početna » Ekonomija » Tramp: SAD moraju da dominiraju u sektoru kriptovaluta ili će to učiniti Kina

Tramp podržava kriptovalute i blokčejn tehnologiju

Tramp: SAD moraju da dominiraju u sektoru kriptovaluta ili će to učiniti Kina

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je na konferenciji o bitkoinu da SAD moraju da dominiraju u ovom sektoru ili će to učiniti Kina, što je njegov najnoviji potez da pridobi pristalice kriptovaluta, koje je Peking ograničio i koje je on ranije odbacio kao “prevaru.”

Tramp podržava kriptovalute

Govoreći na „Bitkoin 2024. konvenciji“ u Nešvilu u subotu, Tramp se predstavio kao kandidat koji podržava kriptovalute pred predsedničkim izborima 5. novembra, rekavši da bi SAD trebalo da postanu svetski lider u kriptovalutama i da prihvate prijateljskije regulative nego što će to verovatno učiniti demokratska kandidatkinja Kamala Haris.

 Republikanska stranka je obećala lakšu regulaciju za kriptovalute, a Tramp je kritikovao pokušaje demokrata da regulišu ovaj sektor.

Ako ne prihvatimo kripto i bitkoin, Kina će to učiniti

„Ako ne prihvatimo kripto i bitkoin tehnologiju, Kina će to učiniti, druge zemlje će to učiniti. Oni će dominirati, a mi ne možemo da dozvolimo da Kina dominira. Napreduju previše,” rekao je Tramp.

Kina je sprovela stroge mere protiv kriptovaluta i postoji striktna kontrola kretanja kapitala preko granice. Međutim, ljudi u Kini i dalje mogu da trguju tokenima kao što je bitkoin na kripto berzama, a kineski investitori takođe mogu da otvore inostrane banke račune za kupovinu kripto imovine.

Huobi token
Foto: Coinspeaker / Huobi token, izuzetno popularan u Kini

Tramp je rekao da će osnovati predsednički savet za kriptovalute i stvoriti nacionalni „rezervat” bitkoina koristeći kriptovalute koje američka vlada trenutno drži, a koje su većinom zaplenjene tokom sprovođenja zakona.

Nikada nemojte prodavati svoj bitkoin

„Nikada nemojte prodavati svoj bitkoin,” rekao je Tramp. „Ako budem izabran, to će biti politika moje administracije, Sjedinjenih Američkih Država, da zadržimo 100 procenata svih bitkoina koje američka vlada trenutno drži ili pribavi u budućnosti,” dodao je.

Tramp je takođe izrazio želju da vidi proširenje rudarenja bitkoina od strane američkih firmi, iako je 2021. godine nazvao kriptovalute „prevarom.”

Cena bitkoina je inicijalno opala nakon Trampovog govora, ali se potom oporavila i poslednje je citirana sa rastom od 0,94 procenta na 68.182 američka dolara.

Tramp je takođe ponovio da bi želeo da smanji kaznu Rosu Ulbrajtu, koji služi doživotnu kaznu zbog kreiranja i vođenja veb sajta Silk Road, koji je omogućio korisnicima da potajno kupuju i prodaju droge i druge ilegalne proizvode.

Ulbrajtovo vreme provedeno u zatvoru je „dovoljno,” rekao je Tramp uz aplauz i povike „Oslobodi Rosa” iz publike.

Donald Tramp
Foto: Politico

Kripto korisnici postaju rastuća politička sila

Zemlje širom sveta, uključujući SAD, su pokazale zabrinutost da privatno vođene, visoko volatilne digitalne valute mogu potkopati vladinu kontrolu nad finansijskim i monetarnim sistemima, povećati sistemski rizik, promovisati finansijski kriminal i naškoditi investitorima.

Proponenti digitalnih sredstava kažu da kripto korisnici postaju rastuća politička sila u ovoj izbornoj ciklusu, iako nije jasno koliko će korisnici prioritetizovati kriptovalute u odnosu na druge probleme na glasačkom listiću.

Nacionalne rezerve bitkoina bi bile korak ka legitimizaciji kriptovaluta

Neki advokati kriptovaluta podržavaju Trampa, a bilo koji potez SAD-a da stvori nacionalne rezerve bitkoina verovatno bi bio viđen kao veliki korak ka legitimizaciji kriptovaluta.

Džek Malers, izvršni direktor globalne bitkoin aplikacije „Strajk“, rekao je da je Trampov predlog da se stvori strateška rezervacija bitkoina „neverovatan izraz poverenja.”

U međuvremenu, rukovodioci kriptovaluta su nezadovoljni sprovođenjem zakona od strane Komisije za hartije od vrednosti pod američkim predsednikom Džoom Bidenom.

Progresivan pristup ka digitalnim sredstvima

Agencija je navela da nekoliko kripto kompanija, uključujući Coinbase i Binance, omogućava trgovinu digitalnim sredstvima na svojim platformama koja bi trebala da budu registrovana kao hartije od vrednosti, što firme negiraju.

Grupa od skoro 30 demokratskih zakonodavaca i kongresnih kandidata poslala je pismo Demokratskom nacionalnom komitetu i Haris u subotu, pozivajući ih da preuzmu „progresivan” pristup digitalnim sredstvima.

„Sa electoralnog stanovišta, kripto i blokčejn tehnologije imaju nesrazmeran uticaj na obezbeđivanje pobeda na svim nivoima,” napisali su.

Izvor: South China Morning Post

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.