Početna » Tradicija » Sveti apostol i jevanđelist Marko

Prvi episkop u Egiptu

Sveti apostol i jevanđelist Marko

​Naša Crkva proslavlja jednog od četvorice jevanđelista i apostola iz reda sedamdesetorice – Svetog Marka

Poreklom beše Jevrejin, iz plemena Levijeva, učenik svetog apostola Petra.

Sveti Marko beše uvršten u sedamdeset svetih apostola Hristovih. Najpre je pratio svetog Petra i bio je upravo od njega postavljen za episkopa.

Pisac jevanđelja

Na molbu vernih napisao je Jevanđelje, jer ti verni hrišćani u Rimu molili su ga da im napiše ono što im je sa svetim Petrom usmeno govorio o Gospodu našem, Isusu Hristu.

Propovedao je Hristovu veru, u Akvileju i Egiptu, gde je on bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop, jer sve do tada, Egipat je bio neznabožački.

No, sveti apostol Marko to izmeni i prosveti narod svetlošću svete vere i mnoge prevede u hrišćanstvo. Sagradi mnoge crkve i postavi sveštenike i episkope.

Brojna čuda

Činio je on mnoga čudesa: bolesne je isceljivao, gubave čistio, nečiste i zle duhove je izgonio iz ljudi.

Mnogi tada poverovaše u Gospoda našeg Isusa Hrista, porazbijaše svoje idole i krstiše se u ime Oca i Sina i Svetoga Duha.

Odatle on nastavi put u Aleksandriju, da i tamo širi reč Jevanđelja. I tu svojim delom i čudom pokaza Božiju silu, time što zaceli ranu obućaru, koji šilom probode svoju levu ruku.

Tim čudom on prevede mnoge u hrišćanstvo, ali saznavši za to, starešine grada skovaše plan da ga ubiju i u toj nameri uspeše i to baš na Vaskrs, kada je Sveti Marko služio Liturgiju u aleksandrijskoj crkvi.

Najpre ga baciše u tamnicu, a sutradan ga pogubiše, prilikom čega Sunce sakri svoje zrake, nebo se otvori i bi veliki zemljotres.

Ovaj sveti apostol i jevanđelist i mučenik Hristov, skonča u Egiptu, u gradu Aleksandriji, 25. aprila, u 68. godini, i bi ovenčan vencem večne slave.

820. godine,  njegove mošti su prenesene u Veneciju i smeštene u hram nazvan po njemu.

Prema ikonografskoj tradiciji, koja je svetim jevanđelistima asimilirala simbole iz vizije svetog Jovana Bogoslova, Sveti Marko je prikazan sa lavom – kao znak da njegovo Jevanđelje otkriva moć i carsko dostojanstvo Hristovo

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.