Zelena salata dolazi kao drugi usev u plodoredu, posle paprike, paradajza ili krastavca. Uglavnom se gaji u jesen i zimu u plastenicima bez dodatnog grejanja. Osnovni tretman se sastoji od prvog prolaza frezom, zatim osnovnog đubrenja i drugog prolaza frezom. Broj prolaza zavisi od stanja zemljišta i izvodimo ih dok ne dođemo do mrvičaste strukture tla. Osnovno đubrenje se vrši mineralnim đubrivima formulacije 1:2:3 (na primer 8:16:24 ili 7:14:21) u količini od 150-200 kg/ha. Količina unošenja đubriva najbolje je prilagođena prethodno urađenoj analizi zemljišta, savetuje diplomirani inženjer poljoprivrede Živko Šašić.Dodatna obrada tla se vrši odmah nakon osnovne obrade, odnosno nakon mlevenja. Prvo se prave banke, zatim se postavlja sistem za navodnjavanje i malč folije. Pravljenje bankina ima višestruku ulogu: korenje se nalazi u rastresitom zemljištu, aeracija zemljišta je bolja i korenje nije ugušeno.
U međuredni prostor postavljaju se bočne trake za navodnjavanje (jedna traka/cev za dva reda), zatim se vrši priključak na glavni vod i zatvaranje na krajevima traka. Posle sistema za navodnjavanje postavlja se malč film. Uglavnom se postavlja crni malč film, koji može biti sa otvorima ili bez njih. Setva salate počinje od septembra, a vreme setve zavisi od vremena kada želimo da beremo. Setva se vrši u saće od stiropora (uglavnom 104 rupe) ako se ne vrši branje i u sanduke od stiropora ako se vrši branje. Uz optimalne agrotehničke uslove, sadnice zelene salate su spremne za sadnju dvadesetak dana nakon sadnje.
Zelena salata se sadi na već postavljenu malč foliju u dvorednim, četvororednim i šestorednim trakama. Interval sadnje zavisi od bujnosti sorte, tj. veličine glavice tako da razmak u redu bude 20-25 cm, a međuredni 25-30 cm. Interval sadnje se smanjuje u zavisnosti od toga da li vršimo jesenju ili zimsku sadnju.
Lutrasil (agril, agrotekstil, op.u.) ima važnu ulogu u proizvodnji salate, jer se njegovom upotrebom povećava prinos i skraćuje vreme proizvodnje za deset dana (u zavisnosti od spoljne temperature period može biti duži ili kraći) . U plasteniku nije potrebna nikakva dodatna gradnja, tako da se investicija odnosi samo na cenu samog lutrasila.
U fazi 4-5 listova treba uraditi preventivnu zaštitu preparatima bakra. Dalja zaštita se vrši prema stanju biljke, a posebnu pažnju treba obratiti na pojavu plamenjače i truleži. Tokom zimske proizvodnje, u cilju smanjenja stresnih uslova (promenljive temperature, nedostatak svetlosti, slabija fotosinteza i sl.), bilo bi poželjno tretirati preparatima na bazi aminokiselina.Pre presađivanja sadnica, preporučljivo je navodnjavati do 90% PVK-a. Prvo navodnjavanje se vrši 5-7 dana od dana presađivanja sa normom od 15 mm do 20 mm. Uz prvo navodnjavanje, radi boljeg ukorenjavanja, moguće je dodati fosforna đubriva formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 1 kg/1000 litara vode. Sledeći intervali navodnjavanja određuju se prema stanju i potrebama biljke, a uglavnom su svakih 7-10 dana sa zalivanjem od 25 do 30 mm.
U fazi od šest do osam listova vrši se prihranjivanje KAN-om ili AN-om u količini od 80 kg/ha do 120 kg/ha. Sledeće hranjenje se vrši po potrebi, u zavisnosti od stanja biljke. Navodnjavanje je najbolje raditi ujutru, jer je tada najmanje transpiracije. Najbolji način za navodnjavanje je „kap po kap“ jer omogućava uštedu vode i mogućnost prihranjivanja. Navodnjavanje prskalicama se ne preporučuje u fazi formiranja glavica, jer se između listova glavice nakuplja voda, što podstiče razvoj bolesti, pre svega truleži.
U plastenicima bez dodatnog grejanja, berba može početi od 40 do 100 dana od dana presađivanja. Trajanje berbe je najčešće do pet do sedam dana, nakon čega se zelena salata ponovo presađuje ili se vrši osnovna i dodatna obrada za sledeći usev. Berba se vrši ručno. U više navrata seku se glave koje imaju odgovarajuću težinu, oblik i čvrstinu. Nakon berbe glavice se peru, a zatim po potrebi pakuju.
Salata se pakuje u sanduke (drvene, kartonske ili plastične). Za zaštitu od hladnoće (zimi) i mehaničkih oštećenja u sanduke treba postaviti PVC foliju sa otvorima. Otvori na foliji su važni za proces disanja i cirkulaciju vazduha. Koren zelene salate je veoma osetljiv i posle nekoliko sati počinje da menja boju, tamni, što znatno umanjuje njegovu tržišnu vrednost. Da bi se to sprečilo, koren zelene salate pre pakovanja treba premazati jabučnom ili limunskom kiselinom, koja sprečava porumenelost.