Jedinstven i prepoznatljiv proizvod Janjske visoravni je nadeleko čuvena – Janjska pletenica.
Radi se o siru koji se izvlači u vlakna od kojih se plete pletenica zahteva najkvalitetnije mleko sa planinske ispaše i spretne ruke domaćice.
– Prvi korak je da se tek pomuzeno mlijeko uveče ostavi na sobnoj temperaturi prekriveno krpom do jutra. Onda se uzme mala količina mlijeka, otprilike jedan paljak, sipa u šerpicu i stavi se sa prokuva. Ako se hvata zelenkasta surutka onda je mlijeko spremno za sirenje. Nakon provjere mlijeko podgrijava na nekih 35 stepeni, stavi se maja tj. sirilo i mlijeko se pomakne na kraj šporeta na sasvim malo toplote. Odstoji tako desetak minuta i kad se uhvati čvrsta masa kašikom se prekrsti ili malo izmijesa i sve dalje se radi rukama. Stišće se ta masa pri kraju šerpe, oblikuje u oblik rolata i polako se isteže u duže krajeve da bi se moglo isplesti – priča za portal SeeSrpska Dragica Lazukić Milovac iz Janja.
Na kraju ruke ispletu pletenicu sa tri ili četiri kraja, u zavisnosti koliko su vešte.
Proces pletenja janjske pletenice traje 15-30 minuta.
Dragica priča da ne zna da se igde u svijetu više pravi sir u obliku pletenice, te da je nemoguće ga napraviti bez visokokvalitenog mlijeka sa planinske ispaše.
– To se kod nas pravi od davnina, a recept generacije prenose sa koljeno na koljeno, zaključuje Dragica koja je svoje vještine pletenja mliječne pletenice dovela do savršenstva.