Јединствен и препознатљив производ Јањске висоравни је наделеко чувена – Јањска плетеница.
Ради се о сиру који се извлачи у влакна од којих се плете плетеница захтева најквалитетније млеко са планинске испаше и спретне руке домаћице.
– Први корак је да се тек помузено млијеко увече остави на собној температури прекривено крпом до јутра. Онда се узме мала количина млијека, отприлике један паљак, сипа у шерпицу и стави се са прокува. Ако се хвата зеленкаста сурутка онда је млијеко спремно за сирење. Након провјере млијеко подгријава на неких 35 степени, стави се маја тј. сирило и млијеко се помакне на крај шпорета на сасвим мало топлоте. Одстоји тако десетак минута и кад се ухвати чврста маса кашиком се прекрсти или мало измијеса и све даље се ради рукама. Стишће се та маса при крају шерпе, обликује у облик ролата и полако се истеже у дуже крајеве да би се могло исплести – прича за портал SeeSrpska Драгица Лазукић Миловац из Јања.
На крају руке исплету плетеницу са три или четири краја, у зависности колико су веште.
Процес плетења јањске плетенице траје 15-30 минута.
Драгица прича да не зна да се игде у свијету више прави сир у облику плетенице, те да је немогуће га направити без висококвалитеног млијека са планинске испаше.
– То се код нас прави од давнина, а рецепт генерације преносе са кољено на кољено, закључује Драгица која је своје вјештине плетења млијечне плетенице довела до савршенства.