Почетна » Геоаналитика » Данска планира регрутацију жена и продужење војног рока

Данска планира регрутацију жена и продужење војног рока

Данске власти објавиле су планове за увођење регрутације жене и продужење времена служења војног рока.

План је и да се повећа буџет за одбрану за око шест милијарди долара у наредних пет година како би се испунили циљеви НАТО савеза.

„Не наоружавамо се зато што желимо рат, већ зато што желимо да га избегнемо“, рекла је Мете Фредериксен, председница Владе Данске.

Од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године, у Европи расту напетости. Од тада је војно-политички савез примио две нове чланице – Финску и Шведску – земље које су деценијама биле неутралне.

Представљајући војне реформе, данска премијерка је рекла да влада настоји да постигне „пуну равноправност полова“.

„Појачана регрутација и пуна равноправност полова треба да допринесе решавању одбрамбених изазова, националној мобилизацији и попуњавању наших оружаних снага“, изјавио је министар одбране Троелс Лунд Поулсен.

У овој скандинавској земљи, жене су до и сада могле да се пријаве за служење војног рока, али добровољно. Данска влада планира да уведе регрутацију жена од 2026. године. Тако ће постати трећа европска земља, уз Норвешку и Шведску, у којима се уводи обавезан војни рок за жене.

Према плановима владе, војни рок ће бити продужен са четири на 11 месеци и важиће и за мушкарце и за жене. Прошле године војни рок је служило 4.700 људи, од чега око 25 одсто жена. Овај број ће се ове године повећати на 5.000 годишње.

Оружане снаге Данске тренутно броје око 20.000 активног особља, међу којима је и око 9.000 професионалних војника.

У земљи, у којој има укупно скоро шест милиона становника, биће повећано и финансирање оружаних снага – са садашњих 1.4 одсто БДП-а на два одсто, како би се испунили циљеви које је поставио НАТО.

Извор: BBC на српском

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.