Почетна » Геоаналитика » Да ли се то Немачка спрема за рат са Русијом

Да ли се то Немачка спрема за рат са Русијом

Бивши руски председник и премијер и садашњи заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев тврди да се Немачка спрема за рат са Русијом.

Његова изјава долази након открића да је Русија прислушкивала немачке војне званичнике. Немачка истражује аудио снимак објављен у руским медијима за који тврди да је конференцијски позив високих немачких војних званичника о оружју за Украјину, што је изазвало забринутост због могуће шпијунаже у Немачкој и тражи појашњење од Русије.

„Нико не зна да ли су свесни врх политичара и канцелар, али чак и да нису и да нису тако нешто наредили, историја памти много примера где је војска одлучивала о почетку ратова или их охрабривала“, рекао је Медведев.

„Немачка се спрема за рат са Русијом“, закључио је Медведев. Немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да се темељно истражује цурење снимка војних официра како разговарају о поверљивим стварима у вези с ратом у Украјини, што је објављено у Русији. Директорка руског државног телевизијског канала Маргарита Симоњан је у петак на интернету објавила 38-минутни аудио снимак разговора официра немачке војске о нападу на Крим 19. фебруара.

Чује се како разговарају о могућности да украјинске снаге употребе дугометне крстареће ракете ваздух-земља „Таурус“ немачке производње и потенцијалним последицама.

Таурус ипак иде у Украјину

Украјина дуго од Немачке тражи те ракете „невидљиве стелт-технологије“ које могу да погоде циљеве удаљене више од 500 километара. Шолц је до сада одбијао да пошаље те ракете, наводећи да страхује да би то довело до заоштравања рата у Украјини. То је јавно, а тајно се ево постепено открива. Официри разговарају и о употреби ракета које су Кијеву испоручиле Француска и Велика Британија и о обуци украјинских војника у Немачкој али и да без немачких војних специјалиста на ратном терену нема успеха, тачније, нема прорачуна и тачног рукововођења ракетама. Онлајн конференцијски позив виших официра ваздухопловних снага, који су Руси вероватно чули 19. фебруара, укључивао је припрему 30-минутног брифинга за министра одбране Бориса Писторијуса о могућности мисије „Таурус” у Украјини. Официри отворено говоре, између осталог, о томе да на територији Украјине делују америчко и британско војно особље и разговарају о могућности обуке украјинског особља у Немачкој за мисију „Таурус”.

Дакле, Шолц није говорио истину да неће слати ракете дугог домета “Таурус” у Украјину. Слаће их, слаће војнике, а заташкавање је по скличном моделу као и са Минским споразумом, склопљеним да би се добило у времену И да се Украјина боље припреми за рат. Како онда веровати немачким политичарима кад их ратне амбиције не пролазе него су све веће.

Бундесвер и Вермахт

У вези са скандалом, један број немачких политичара  позвао је на расветљавање ситуације  са могућим прислушкивањем и шпијунажом у редовима Бундесвера. Говорећи на дипломатском форуму у Турској, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да снимак показује да Украјина и њене присталице „апсолутно не желе да промене курс и желе да нанесу стратешки пораз Русији на бојном пољу“.

Сетимо се да је немачки министар одбране крајем јануара рекао јавно:

„Немачка мора да узме у обзир могућност војног сукоба са Русијом и да се припреми за то, рекао је министар одбране земље Борис Писторијус телевизији ЗДФ.

У ту сврху у балтичким државама треба да буде присутна немачка бригада, која ће до 2027. године бити „потпуно борбено спремна“, додао је министар. Он је такође цитирао процене војних експерата да ће бити потребно „неколико година да Русија може то да уради (да покрене рат)“.

„Ово су процене – нико са сигурношћу не зна. И морамо активно да искористимо ово време – наредних три до пет година – да се наоружамо – закључио је Писторијус.

Руски политиколог Јуриј Светов, коментаришући изјаву Писторијуса, подсећа да је после Другог светског рата Немачка створила Бундесвер (Бундесвер – немачке оружане снаге), где је кључна реч Vehr [одбрана]. Сада се прича да је време да Немачка има Вермахт са кључном речју Maht [снага, моћ] – оно што је имао Хитлер.

Алармантно је да је Писторијус најпопуларнији у држави и да има све шансе да постане канцелар Немачке. Ова особа не предлаже решавање економских проблема, већ предлаже да се новац потроши на оружје. Тиме открива унутрашње тенденције немачког друштва, где се наставља жеђ за осветом.

Министар одбране Борис Писторијус је од свог министарства добио 65 конкретних предлога за реорганизацију Бундесвера: регрутацију и обуку требало би реформисати, рекао је он за лист „Велт”. Такође се поново отвара расправа о обавезном служењу војног рока.

Специјални фонд

Писторијус је недавно изазвао велику пажњу када је рекао да Бундесвер поново мора да постане „способан за рат“.

У ту сврху Немачка намерава да утроши 100 милијарди евра из специјалног фонда, мимо оних 25 милијарди којке добија и троши годишње.

Бундесвер се суочава са недостатком не само борбених авиона, фрегата или хеликоптера. Већ годинама недостаје и војника.

Према наводима Бундесвера, Немачка је крајем октобра 2023. године на располагању имала 181.383. војника. У време Хладног рата 1970-их и 1980-их било је скоро пола милиона војника.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.