Почетна » Геоаналитика » САД и Велика Британија извеле масовне нападе на Хуте у Јемену

Блиски Исток

САД и Велика Британија извеле масовне нападе на Хуте у Јемену

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија, уз подршку Аустралије, Холандије, Бахреина и Канаде, извеле су тешке ударе на Хуте у Јемену, потврдили су њихови званичници. Ово су први такви удари на положаје Хута које подржава Иран од када је ова група почела да напада међународне бродове који плове у Црвеном мору.

Сана, главни град Јемена, и Ходејда, једна од главних лука у земљи, нападнути су од америчко-британске коалиције. За нападе су коришћене ракете типа “томахавк” лансиране са бродова и из борбених авиона.


Вођа групе Ансар Ал-Кахум је изјавио да ће битка премашити машту и очекивања Американаца и Британаца, и да ће они пожалити због агресије и платиће високу цену.

Оман неће дозволити ниједном војном авиону који планира да лети за Јемен да користи њихов ваздушни простор, док Катар, Саудијска Арабија и УАЕ отварају свој ваздушни простор за америчке и британске авионе.

Иран и Сирија изјавили су безусловну подршку Јемену, док Ирачани најављују нападе на америчке базе. Амерички и британски удари на Јемен имали су за циљ војне капацитете Хута и настојали су да избегну колатералну штету, а акције Хута представљају претњу САД и целом свету, рекли су амерички званичници.

После напада, генерал-мајор Салам Јахаф је рекао:

– Одговорено је на америчко, британско и израелско варварство и сада је избила велика битка у Црвеном мору. Извесно је да је више америчких и британских бојних бродова погођено

Хути кажу да ће наставити са гађањем бродова такође су издали саопштење да САД нису погодиле нове циљеве, већ исте позиције као 2015. године. Али овај напад ће добити одговор и САД и њихов вазални УК ће морати да сачекају одговор. Хути упозоравају Саудијску Арабију, Катар и УАЕ ако отворите свој ваздушни простор за САД и УК онда сте званично у рату са нама. Како јављају арапски медији Хути су лансирали велики број балистичких пројектила земља-земља ка америчким бродовима.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.