Почетна » Наука » Митови о шећеру и исхрани

Митови о шећеру и исхрани

Шећер има лошу репутацију када је здравље у питању. Његова прекомерна конзумација може да буде узрок многих болести, као што су гојазност, кардиоваскуларни проблеми, деменција. Ипак, научници истичу да постоје одређени митови о шећеру у које верујемо, а који ниси баш тачни.

Шећер је име за слатке, растворне угљене хидрате који се састоји од угљеника, водоника и кисеоника. Глукозу, фруктозу, галактозу, сахарозу, дисахариде често користимо у исхрани и баш тај слатки укус је многима омиљени. Чоколаде, бомбоне, колаче, торте радо једемо, али ако прелазимо границу умереног козмунирања, лако ћемо довести тело у стање болести и патње.

Шећер је често на „црној листи“ намирница, посебно ако га пуно и често једемо. Ипак, постоје и митови о њему у које верујемо, а који нису тачни, наглашавају научници.

Шећер изазива зависност

Неки стручњаци верују да шећер изазива зависност. На пример, аутори прегледа из 2017. године су истакли да су „истраживања на животињама показала значајно ‘преклапање’ између конзумирања додатих шећера и ефеката сличних дрогама“.

Међутим, како објашњавају аутори једне друге студије, „постоји методолошки изазов предходном истраживању јер људи ретко конзумирају шећер изоловано“.

„Понашање попут зависности од шећеру присутно је само код мањине гојазних појединаца. Међутим, треба да знамо да шећер може да подстакне прекомерну конзумацију хране“, каже др Доминик М. Двиер.

научници су јасни – утиче на задовољсто, али не изазива зависност: „Тренутно не постоје научни докази да шећер изазива зависност. Оно што знамо је да шећер има психолошке ефекте, као што је стварање задовољства“, појашњава професор Дејвид Нат.

Вреди напоменути да, иако здравствени стручњаци не класификују шећер као супстанцу која изазива зависност, то га не чини здравим.

Шећер чини децу хиперактивном

Ово је можда најчешћи мит повезан са шећером – једење слаткиша изазива хиперактивност код деце. За те тврдње, не постоје научни докази да ова намирница утиче на понашање или когнитивне перформансе код деце, кажу доктори.

Изазива дијабетес

Још један релативно чест мит је да шећер директно узрокује дијабетес. Међутим, нема директне везе. Забуна можда настаје зато што постоји известан однос између нивоа шећера у крви и дијабетеса.

Треба избегавати воће када смо на дијети

Због тога што садрже шећер, неки људи верују да треба избегавати воће када се одржава килажа. Овакав став није исправан, јер ове намирнице садрже низ здравих једињења, укључујући разне витамине, минерале и влакна. Конзумација воћа је повезана са здравственим предностима, укључујући смањену стопу смртности, пише Медикал њуз тудеј.

Треба избацити шећер из исхране

Пошто знамо да је прекомерно конзумирање лоше за здравље, има смисла да смањимо његов унос. Међутим, није неопходно да га у потпуности избацимо из исхране. На пример, воће садржи шећер и користи здрављу, тако да би његово искључивање из исхране било контрапродуктивно.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.