Почетна » Спорт » Случај руског чуда од детета: Суспензија због допинга, избрисани успеси и драконска казна

Случај руског чуда од детета: Суспензија због допинга, избрисани успеси и драконска казна

Суд за спортску арбитражу (ЦАС), суспендовао је младу руску клизачицу Камилу Валијеву на четири године, због кршења антидопинг правила.

Валијева, једна од најталентованијих клизачица у историји овог спорта, више од две године је трн у оку Светске антидопинг агенције.

На Олимпијским играма у Пекингу 2022. године, тада 15-годишња Валијева је, непосредно пошто је са Русијом освојила злато у екипном такмичењу, суспендована због позитивног теста на триметазидин.

Суд је, правдајући своју одлуку о суспензији, истакао да клизачица није успела да докаже да није намерно узимала допинг.

Суд је саопштио и да се период дисквалификације рачуна од 25. децембра 2021. године, дана када је установљен први позитиван налаз.

Руска клизачица је до сада освајала златне медаљена на Олимпијским играма и Европском првенству, али ће јој оне бити одузете.

Поред свих успеха који јој се бришу у том периоду, Валијевој ће бити одузете и новчане награде са тих такмичења.

Интересантно је и да је Валијева у међувремену два пута била тестирана – на Европском првенству у Талину, где је освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу – оба теста била су негативна.

Међутим, Суд је навео и да је одлука коначна, али да Валијева има право да се жали Савезном суду Швајцарске у року од 30 дана „по ограниченим основама“.

Русија најављује жалбу

Бурне реакције изазвала је одлука Суда, а међу првима се огласио портпарол Кремља, Дмитриј Песков.

„Одлука Суда за спортску арбитражу о дисквалификацији је политизована. Русија ће покренути жалбене процедуре. Ако постоје неки жалбени механизми, они дефинитивно треба да буду употребљени. Морамо да штитимо интересе наших спортиста до краја „, рекао је Песков.

Девојчица из Kазања постала је једна од најмлађих спортиста позитивних на недозвољене супстанце у историји Олимпијских игара.

Чак и амерички новинар Филип Херш, који је извештавао са 20 Олимпијских игара, каже да је казна престрога.

„Сматрам да је казна неоправдано строга, узимајући у обзир да се ради о првом прекршају 15-годишње тинејџерке. Одузмите резултате и медаље, али скратите казну. Правила дозвољвају упозоравајућу казну од три месеца. Чак и да су две године, суспензија би до сада истакла“, написао је Херш на друштвеној мрежи „Икс“.

Русији одузето злато из Пекинга

Након што је саопштена одлука суда, Међународна клизачка унија одузела је злато руским клизачима на екипном турниру Олимпијских игара.

Тако је руски тим пао на треће место на екипном турниру, па је прво место заузео тим САД (65 бодова), други су били Јапанци (63), а на треће место пала је репрезентација Русије (54).

Руски олимпијски комитет је нагласио да, према правилима, резултати екипних такмичења на Олимпијским играма 2022. не зависе од исхода појединачног случаја Валијеве и да не подлежу правној ревизији, а такође је изразио спремност да, уколико је потребно, предузме мере за заштиту руских интереса.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.