Почетна » Култура » Филм о Светом Сави имао премијеру у Београду

У Руском дому

Филм о Светом Сави имао премијеру у Београду

„Свети Сава. Руска боја на српској застави“ који је вечерас приказан у Руском дому у Београду изазвао је одушевљење публике. Филм је резултат истраживања руске ауторке Анжелике Кареткине која је посвећено пратила живот и дело првог архиепископа Српске православне цркве и српског просвјетитеља, Светог Саве. Кроз интервјуе са историчарима, теолозима, књижевницима и умјетницима, филм осветљава значај Светог Саве за српски народ, али и за руско-српске односе који су вишевјековни и нераскидиви.

Анжелика Кареткина је на промоцији филма истакла да јој је била част да сними овакав пројекат који показује дубоку духовну повезаност два православна народа. Она је рекла да је била директни свједок изражавања љубави према Русији од стране Срба, посебно током литија у Црној Гори које су биле одбрана православне вере и идентитета. Она је изразила наду да ће овај филм доприносити јачању руско-српског пријатељства и сарадње.

Филмолог Божидар Зечевић је похвалио филм као најбољи досадашњи приказ Светог Саве, који није само хагиографски, већ и аналитички и критички. Он је рекао да филм нуди нову перспективу на Светог Саву као мостобраца између Истока и Запада, као политичког лидера и културног револуционара. Он је такође похвалио ауторку за њен стил и сензибилитет, кажући да је успела да пренесе емоционалну поруку филма.

Филм „Свети Сава. Руска боја на српској застави“ ће бити приказан и у другим градовима Србије, а планирано је да буде емитован и на руском ТВ каналу „Спас“.

Свети Сава је био велики духовни вођа српског народа, али и узор и заштитник руске културе. Он је у свом животу путовао по Русији, упознао се са њеним светињама, монасима и народом, и оставио дубок траг у њиховом памћењу. Његово Законоправило је постало основа за православно законодавство у Русији, а његова мудрост и благост су биле узор за многе руске светитеље.

Професор Ковић је нагласио да је филм необично лијеп, пун свјетла и радости, и да се у сваком тренутку осјећа да је снимљен са великом љубављу према Светом Сави и српском народу. „У првим тренуцима филма види се плетиља која плете ткање у бојама наших застава које су чврсто сплетене. Касније је у целом филму ријеч о томе да смо ми једно. Ми јесмо једно ткиво. То плетење је тема, у њему ћете видјети цијели низ тренутака, сјећања, освешћења, додирних тачака у којима су Срби помагали Русима и у којима су, наравно, Руси помагали Србима“, рекао је Ковић.

Филмје документарни филм који прати живот и дело Светог Саве, као и његов утицај на руско-српске односе. Филм приказује богатство и лепоту обе културе, које су сплетене као плетиља из почетка филма. Филм такође показује како су Срби и Руси братски помагали једни другима у тешким временима, делећи исту веру и историју.

Филм има високу естетску и едукативну вредност, али и емотивну поруку. Он нам говори да смо ми, Срби и Руси, једно ткиво, које се не може раздвојити. Он нам такође говори да је Свети Сава жив и да нас све повезује својом молитвом и заступништвом.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.