Почетна » Култура » Песник Селимир Радуловић лауреат награде „Меша Селимовић”

Награда „Меша Селимовић” припала Селимиру Радуловићу

Песник Селимир Радуловић лауреат награде „Меша Селимовић”

Селимир Радуловић је добитник 36. по реду награде „Меша Селимовић”, за књигу године „Запис на стубу, јерусалимском” у издању Лагуне.

Одлука Великог жирија саопштена је у Вуковој задужбини у Београду.

По речима Драгана Богутовића, једног од оснивача овог признања, овога пута гласало је 59 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара. Њихови избори праћени су су са великом пажњом, у протекле две недеље бројани су гласови и очекиван је расплет.

„Чланови жирија који припадају најразличитијим генерацијама, заговорници су различитих књижевних поетика и долазе из 26 градова и места, овога пута издвојили су више од 80 дела. Убедљиво, са 28 гласова, победила је песничка књига Селимира Радуловића „Запис на стубу, јерусалимском”, у издању Лагуне”, истакао је Богутовић.

На другом месту је дело „У кострети” Слободана Јовића, у издању Чигоје, са 19 гласова, док је на трећем месту „Психологија гравитације” Ненада Шапоње, у издању Прометеја, са 18 гласова.

Гласове за песничку књигу „Запис на стубу, јерусалимском”, дали су: Елма Халиловић, Марко Паовица, Зоран Богнар, Душан Стојковић, Сунчица Денић, Владимир Б. Перић, Милица Миленковић, Миливоје Павловић, Јован Пејчић, Милан Р. Симић, Милан Тодоров, Петар Пијановић, Горан Максимовић, Младен Весковић, и други.

„`Запис на стубу, јерусалимском` Селимира Радуловића сведочи о томе да се пред страхотним искушењима савремености песников боготражитељски глас ослања једнако, ако не и више, на црквено предање, колико и на библијски подтекст, на идеје и подвиге светих отаца, стараца и отшелника, дате махом у стилизованој форми сакралних жанрова”, речи су Марка Паовице.

Сунчица Денић запазила је: „`Запис на стубу, јерусалимском` долази као след успињања ка Богу, имајући на уму ауторово трагање за светоотачком предањем. У овој се књизи улази у директан дијалог са Светим старцима. О томе сведоче стихови који су расуђивање и поука.”

Селимир Радуловић прочитао је свој есеј, подељен на поглавља и посвећен Меши Селимовићу, „Вечерњим новостима”, савременом човеку, песнику, песми, Богуту – посвећенику књиге, и изразио захвалност на овом признању.

„Песма је као и молитва, дисање. Кад човек дише – жив је. И молитва и песма, човека чине живим. И не само то. И песма се, ако је песма, као и молитва, може назвати очима и крилима душе. Песма, као и молитва, није ствар припреме, усредсређености, већ дар, Очев. Она није мерљива уделом песничког напора. Песник може бити спреман за песму, али је питање да ли је то довољно. Јер, ништа не бива, као у случају молитве, без благослова Очевог – запазио је Радуловић, говорећи о свом схватању песме.

Награда „Меша Селимовић”, коју чине скулптура са ликом великог писца, повеља и новачни износ, биће уручена у току следећег месеца.

Извор: Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.