Почетна » Компас » Љубивоје Ршумовић — спорт децу учи животу

Љубивоје Ршумовић — спорт децу учи животу

Љубивоје Ршумовић је рођен 3. јула 1939. године у селу Љубишу на Златибору. Школовао се у Љубишу, Чајетини, Ужицу и Београду, где је дипломирао 1965. године на Филолошком факултету, на групи за компаративну књижевност.

Почео је да пише у основној школи. Прву песму коју је написао говорила је о његовој љубави према планини на којој је одрастао.

Златиборе ти си злато,
Ја те волим зато.

Прве песме је објавио као гимназијалац, 1957. године, најпре у Ужичким „Вестима”, а затим у „Књижевним новинама”.

У почетку је писао за одрасле, а након једног сусрета са Душком Радовићем почео је да пише за децу.

Са 26 година запослио се у Радио Београду, у редакцији програма за децу.

Аутор је емисија „Уторак вече – ма шта ми рече“, „Суботом у два“ и „Весели уторак“. У тим програмима примењује „документарну поетику”, коју је усвојио од Јована Јовановића Змаја и Душка Радовића и педагошку доктрину Џона Лока: „Што пре дете сматраш човеком – пре ће човек и постати”!

Три године касније прелази је на Телевизију Београд. Аутор је емисија за децу – „Хиљаду зашто“, „Хајде да растемо“, „Двоглед” и „Фазони и форе“.

Урадио је и неколико документарних програма, попут серије ”Дијагонале – приче о људима и наравима“.

Објавио је више од 100 књига, углавном за децу и дела су му преведена на више страних језика.

Аутор је више од 100 књига, од којих је значајан део намењен деци. Према подацима Библиографског института Народне библиотеке Србије, укупан тираж свих његових књига премашује 1,450,000 примерака.

Био је директор позоришта Бошко Буха чак 16 година.

Добитник је великог броја књижевних награда и признања у Србији, од којих најзначајније, Октобарска награда града Београда, „Невен”, Бранкова награда, Вукова награда. Добио је и две запажене међународне награде – „Пуља” у Барију, за целокупно стваралаштво за децу, и награду УНЕСКО-а за „Буквар дечјих права”, на светском конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију.
Његова песма „Деца су украс света” проглашена је званичном дечјом химном у Србији.

Љубивоје Ршумовић се бавио и спортом. Оснивач је, такмичар и први председник Карате клуба „Црвена звезда”. Био је председник Карате савеза Србије и савезни је судија у карате спорту.

Један је од оснивача и први председник Одбора за заштиту права детета, при организацији Пријатељи деце Србије.

Погледајте нашу епизоду са песником и писцем Љубивојем Ршумовићем:

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.