Почетна » Спорт » Кошаркашки клуб Дубаи купује учешће у Еврокупу и Евролиги

Кошаркашки клуб Дубаи купује учешће у Еврокупу и Евролиги

Изгледа да се спремају радикалне промене у европској кошарци, тврде медији у Шпанији. Кошаркашки клуб Дубаи дефинитивно улази под окриље Евролиге, с тим да ће наредне сезоне играти у Еврокупу, а потом шест сезона у елитном такмичењу, пренео је шпански портал „Енсестандо“.

Како се наводи, ова одлука званично ће бити потврђена на састанку акционара Евролиге у понедељак. Шпански медиј сазнаје да је од 13 клубова акционара Евролиге девет било за улазак Дубаија, да су два била уздржана, а да су против гласали Олимпијакос и Макаби.

Такође, уместо петогодишњег уговора Дубаи ће платити клубовима по 5.000.000 евра, затим донети нове спонзоре и уплатити још новца организацији Евролиге.

Дубаи би наредне сезоне требало да игра и АБА лигу, а та одлука биће званично обелодањена на састанку регионалног такмичења у марту. Председник европског огранка Светске кошаркашке федерације (ФИБА) Хорхе Гарбахоса рекао је да му се не свиђа идеја да Дубаи игра у Евролиги.

Гарбахоса је у уторак одржао конференцију за новинаре, а једна од тема било је и могуће прикључење Дубаија Евролиги. „Кључна реч овде су ‘гласине’. Не видим никакву врсту предлога или споразума или било чега. Као председнику ФИБА Европе, не свиђа ми се чињеница да клуб са другог континента дође на такмичење на нашем континенту. То је Евролига. У принципу, за мене то нема смисла“, почео је Гарбахоса одговарање новинарима на питање о клубу из Уједињених Арапских Емирата у Евролиги.

„Ако се то евентуално деси, морамо да видимо како ће овај нови сценарио у Европи утицати на проблеме путовања играча и клубова. Искрено, не желим да се увлачим превише у то јер не знам предлог, ако уопште постоји конкретан предлог уговора из Дубаија. Али опет, и потпуно отворено то кажем, ово ми се не свиђа, посебно не у Европи“, наставио је Шпанац

Гарбахоса је рекао да би такмичење постало потпуно другачије у том случају.

„Назив такмичења је Евролига. Дакле, ако доведемо клубове из Азије, то је сасвим друга ствар. Ако се ово деси, морамо да видимо да ли би то значило да ће један европски клуб бити ван конкуренције? Да ли би Евролига имала 19 клубова? Ми то не знамо. Дакле, зато не желим превише да се бавим тиме. Али опет, ово је својеврсни одговор са нашег континента“, закључио је Гарбахоса.

Извор: РТ Балкан

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.