Почетна » Спорт » Фудбал губи идентитет — Саудијска Арабија домаћин Светског првенства 2034.

Блискоисточна земља је једини кандидат за одржавање ове манифестације

Фудбал губи идентитет — Саудијска Арабија домаћин Светског првенства 2034.

„Постигли смо незапамћени напредак и у мушком и у женском фудбалу, а наша кандидатура је отворени позив свету да нам се придружи на овој узбудљивој авантури.“ – изјавио је председник фудбалске федерације Саудијске Арабије, Јасер ел Мишехал.

Foto: RTCG / Jaser el Mišehal i Roberto Manćini

Саудијска Арабија је једини кандидат за ову манифестацију

Иако је једини кандидат, ФИФА-ина правила захтевају да Саудијска Арабија формално поднесе кандидатуру за турнир.

Кандидатура користи слоган „Растемо. Заједно“, коју фудбалска федерација ове земље описује као везу између „Краљевине, њеног народа и светског фудбала“.

Саудијска Арабија је уложила око 5 милијарди фунти у спорт од 2021. године, када је престолонаследник земље то учинио кључним делом своје стратегије за диверзификацију економије.

Одржала је неколико великих спортских догађаја, укључујући фудбал, Формулу 1, голф и бокс, док је јавни инвестициони фонд земље покренуо одвојену „LIV Golf“ серију, преузео контролу над четири клуба Саудијске Про лиге и купио фудбалски клуб Њукасл Jунајтед.

Foto: Al Arabiya / Meč Anthony Joshue i Alexandera Usyka u Saudijskoj Arabiji

Да ли је спорт параван ради бољег угледа?

Међутим, заливска краљевина оптужена је да користи своје инвестиције у спорт и организацију догађаја високог профила како би побољшала свој међународни углед – процес познат као ‘sportswashing’.

Критикована је због кршења људских права, убиства новинара Џамала Кашогија 2018. године, злоупотреба женских права, ниподаштавања хомосексуалаца, ограничења слободе говора и рата у Јемену.

Влада Саудијске Арабије тврди да инвестиције доприносе економији, отварају је туризму и инспиришу људе да буду активнији.

Према смерницама FIFA-е, земље које се кандидују за домаћина догађаја морају се обавезати да поштују људска права.

Говорећи за „BBC Sport“ у децембру, министар спорта Саудијске Арабије, принц Абдулазиз бин Турки Ал Фаисал, рекао је да су тврдње о sportswashingu против земље „веома површне“.

„Свака земља има простора за побољшање, нико није савршен. Признајемо то и ови догађаји нам помажу да се реформишемо ка бољој будућности за све,“ рекао је.

Доказ да је професионални спорт само бизнис

Кандидатура само једне земље за овако велику манифестацију често није виђена у неком спорту, поготово не у фудбалу. Астрономске своте новца које ова блискоисточна земља издваја за популаризацију фудбала у својој земљи индикатор су свега вештачког и инстант у данашњем свету и модерном друштву.

Да ли је циљ да Саудијска Арабија постане синоним за фудбал? Да питате милион становника наше планете на шта вас асоцира Саудијска Арабија, апсолутно нико неће рећи фудбал, евентуално „шачица“ људи, и то младих који носе дресове Кристијана Роналда из Ал Насра.

За нас, праве љубитеље фудбала, синоним за ову прелепу игру ће заувек остати Аргентина, Енглеска, Бразил и остали фудбалски гиганти где се живи за ову игру и прашњави терени пуни голобрадих момака који са осмехом од уха до уха уживају у чаролијама фудбала.

Foto: www.biffaacademy.in

Јер, фудбал је у овим земљама ствар идентитета и културе, ствар уз коју се смеје и тугује. То није нешто што се добија и стиче „преко ноћи“, а поготово не купује новцем.

 

 

Извор: BBC, Galaksija Nova

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.