Почетна » Слободна зона » Шта је узрок пропасти цивилизације Маја

Шта је узрок пропасти цивилизације Маја

Научници са Универзитета у Калифорнији закључили су да је Мајапан, културна и политичка престоница народа Маја, који се налази на полуострву Јукатан, могао да пропадне због суша које су почеле у 13. веку. Резултати студије објављени су у часопису „Nature Communications” (део групе часописа „Nature”).

Према ауторима дела, суше су изазвале грађанске сукобе, који су довели до политичког колапса.

„Вишеструки извори доказа указују на то да су се грађански сукоби значајно повећали током суша између 1400. и 1450. године. Ми тврдимо да је продужена суша повећала тензије између ривалских фракција. Као резултат тога, људи су се распршили у мања насеља, омогућавајући малим политичким и економским структурама Маја да опстану до европског контакта почетком 16. века“, написали су истраживачи.

Научници су до овог закључка дошли након анализе свих тренутно доступних историјских записа, као и људских остатака са траговима трауматских повреда које могу указивати на грађанске сукобе преноси руска Газета.

Цивилитација Маја која је постојала од античности до раног модерног периода. Позната је по својим древним храмовима и глифовима (писму). Мајански писмени систем је најсофистициранији и најразвијенији систем писмености у преколумбијским Америкама. Цивилизација је такође забележена по својој уметности, архитектури, математици, календару и астрономском систему.

Мајанска цивилизација се развила на подручју Маје, које данас обухвата југоисточни Мексико, целу Гватемалу и Белиз, као и западне делове Хондураса и Салвадора. Укључује северне низине Јукатанског полуострва и гватемалске висоравни Сиера Мадре, мексичку покрајину Чапас, јужну Гватемалу, Салвадор и южне низине тихоочке равнице. Данас њихови потомци, познати као Мајани, броје преко 6 милиона особа, говоре више од двадесетосам преживелих мајанских језика и живе на приближно истом подручју као њихови предци.

Архаични период, пре 2000. године пр. н. е., видео је прве развоје у пољопривреди и настанак најранних села. Прекласични период (2000. пр. н. е. – 250. н. е.) видео је оснивање првих комплексних друштава на подручју Маје и градивинску култивацију основних култура мајанске исхране, укључујући кукурез, грашак, тиквицу и чили паприку. Први мајански градови развили су се око 750. пр. н. е., а до 500. пр. н. е., ови градови су поседовали монументалну архитектуру, укључујући велике храмове с разраденим стукатурним фасадама.

Јероглифско писмо користено је на подручју Маје већ трећег века пр. н. е.. У Касном Прекласичном перидоду развило се велики броj великих градова у Петенском басену

Извор: Магазин Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.