Почетна » Друштво » Како ставити ланце на гуме?

Практични савети

Како ставити ланце на гуме?

Зима је време када се многи возачи суочавају са изазовом стављања ланаца на гуме. Иако се то можда чини као компликован и напоран посао, постоји неколико начина да се то уради брзо и ефикасно.  Један од начина да се повећа безбедност у зимским условима је коришћење ланаца за гуме, који омогућавају боље пријањање и контролу возила. Међутим, многи возачи нису сигурни када, како и на које точкове треба ставити ланце.

Ланци за гуме су специјални додаци који се постављају на гуме аутомобила да би се повећала пријанјањивост на клизавим путевима. Они спречавају проклизавање и губитак контроле над возилом, што може довести до несрећа и повреда. Ланци су обавезни део опреме за вожњу по снегу и леду у многим земљама, а у некима су чак и законски прописани.

Међутим, не сваки ланац је исти. Постоје различите врсте ланаца који се разликују по материјалу, облику, величини и начину постављања. Некада су ланци били прави ланци, односно, специфични по томе да су се намештали на одређени начин. Он је подразумевао да морате подићи ауто дизалицом и онда навући ланце на точак на прави начин. Није свима лако да ово ураде, па су многи избегавали стављање ланаца. Ова метода не само да је тешка, већ ако не поставите ланце на прави начин можете озбиљно оштетити и точак и ауто.

Срећом, данас су ланци далеко лакши за постављање и не морате подизати ауто на дизалицу. Можда је то разлог због чега се све више људи одлучује за такозване смарт-ланце. Они су пластични или гумени додаци који се једноставно закопчавају преко гуме на неколико места, а посебно су занимљиви такозване чарапе за гуму. Оне су као велике торбице које обавијају гуму и имају специфичну текстуру која повећава стабилност аутомобила на путевима.

Како ставити ланце на гуме?

Прво, морате имати опрему и добре ланце који одговарају вашем типу гума и возила. Потом, морате пронаћи сигурно место за заустављање и постављање ланаца, даље од саобраћаја и на равној површини. Затим, морате пратити упутства за постављање ланаца која су обично приложена уз њих или су исписана на паковању. Неки ланци се постављају на земљу и онда се превози ауто преко њих, а неки се закопчавају директно на гуму. У сваком случају, морате проверити да ли су ланци добро причвршћени и да ли не дирају у кочнице или друге делове возила. Након што сте поставили ланце, можете наставити вожњу, али не брже од 50 км/ч и избегавати оштро кочење и управљање.

Стављање ланаца на гуме можда звучи као компликован посао, али уз мало вежбе биће вам лако. Има много начина на које можете да научите да стављате ланце, али пре свега научите који све врсте постоје.

Постоје различите врсте ланаца за гуме, који се разликују по материјалу, дебљини, облику и начину постављања. Неки од најчешћих су метални ланци, текстилни ланци и комбиновани  ланци. Сваки од њих има своје предности и мане, па треба да изаберете оне који најбоље одговарају вашем типу возила, величини гума и условима на путу. Опште правило је да их треба ставити када је дебљина снега на путу већа од 5 центиметара, или када постоји опасност од заледених делова путева. Такође, треба да пратите сигнализацију на путу, која може да указује на обавезно или препоручено коришћење ланаца. Неки путеви имају специфична правила за коришћење ланаца у одређеним периодима или условима.

Основно правило је да се ланци стављају само на погонске точкове, односно оне који преносе снагу мотора на пут. Зато ћете код аутомобила са предњим погоном ставити ланце на предњe точковe, код аутомобила сa заднjим погоном на задnje точковe, а код аутомобилa сa погоном на свa четирa точкa на свe точковe или само на предnje или задnje точковe у зависности од упутства произвођачa. Поставите ланцe такo да буду добрo разапетe и центриранe око гумa. Првих неколикo километарa возите спорo и проверите да ли јe потребно додатно затегнути ланцe.

Треба да знате како се понашати када користите ланце за гуме. Када имате ланце на гумама, треба да возите опрезније и спорије од уобичајеног. Максимална дозвољена брзина са ланцима је обично 50 км/ч, али треба да се прилагодите и стању на путу. Такође, треба да избегавате оштре завоје, кочење и убрзавање, јер то може да оштети ланце или гуме. Када дођете до дела пута који нема снега или леда, треба да скинете ланце, јер их таква подлога брзо троши и оштећује.

Након употребе, треба да очистите ланце од прљавштине и влаге, и осушите их добро. Тако ћете спречити корозију и продужити њихов век трајања. Чувајте ланце у торби или кутији на сувом и хладном месту. Периодично проверавајте стање ланаца и замените оштећенe или изношеnе деловe.

Ланци за гуме су важна опрема за зимску вожњу, којa повeћавa безбедност и стабилност возилa на снежним и залеђеним путевимa. Ако стe добрo информисани и припремљени, можетe их користити без проблемa и уживати у зимским чаримa.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.