Почетна » Друштво » Чешка: Пољопривредници избацили ђубриво и блокирали улице

Чешка: Пољопривредници избацили ђубриво и блокирали улице

Чешки пољопривредници избацили су ђубриво испред канцеларија Владе и тракторима су блокирали улице Прага, услед обновљених захтева за додатну подршку, мање бирократије и обуставу јефтиног увоза у ЕУ.

Чешки пољопривредници су у склопу свог трећег протеста од средине прошлог месеца рано јутрос изашли на улице Прага, где су поставили више стотина трактора дуж обале реке и пута који води ка канцеларијама администрације, чиме су отежали и блокирали саобраћај.

Полиција је саопштила да су пољопривредници избацили ђубриво, након чега је извршено неколико хапшења.

Министар пољопривреде Марек Виборни рекао је да власти неће подлећи притиску.

„Спреман сам на поштене разговоре са пољопривредницима. Очекујем искрен приступ организатора протеста који су обећали да неће блокирати саобраћај у Прагу. Не сматрам да је избацивање ђубрива на трамвајске шине дио тог приступа“, истакао је Виборни.

Пољопривредници из свих делова ЕУ од почетка године су изашли на улице са захтјевом за уклањање забрана уведених „Зеленим планом“ за борбу против климатских промена и поновно увођење царина на пољопривредне производе из Украјине.

Више хиљада пољских пољопривредника протестовало је јуче испред канцеларија премијера Доналда Туска у Варшави, гдје су палили гуме и бацали петарде. Пољопривредници су током протеклог месеца у Бриселу палили гуме док је у згради трајао састанак министара пољопривреде ЕУ.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.