Почетна » Слободна зона » Зашто хирурзи не носе беле мантиле

Зашто хирурзи не носе беле мантиле

Да ли сте се икада запитали зашто хирурзи никада не носе беле мантиле у операционим салама, већ увек плаве или зелене? Чини се да вам је овај детаљ небитан, заправо је веома битан за исход саме хируршке интервенције.

Истина је да су сви здравствени радници у почетку носили беле униформе, али се то променило 1914. године када је један утицајни лекар преферирао зелену униформу.

Највећи проблем са белом био је тај што је беспрекорна белина под јаким светлима могла да заслепи хирурга на неколико минута ако пребаци поглед са тамне боје крви на белу униформу својих колега. Овај ефекат је сличан оном који добијете када први пут изађете напоље зими и видите одраз сунца на снегу.

Дакле, зато је бела „испала“, али све то и даље не даје одговор на питање зашто су медицинске униформе баш плаве или зелене, а не неке друге боје. Чињеница је да су плава и зелена на супротној страни од јарко црвене боје крви, што омогућава хирурзима да се увек фокусирају на крв током операције.

Зелена и плава боја, због својих супротних својстава црвеној, не само да могу да изоштре вид хирурзима, већ и да им помогну да лакше виде различите нијансе црвене.

Тако хирурзи могу да обрате више пажње на анатомију и разлике у нијансама крви, што значајно смањује ризик од било какве грешке током операције.

Историја хирургије

Хирургија има дугу и интересантну историју. Од најранејших времена, људи су развијали хируршке технике да би се суочили са повредама и травмама. Археолошка и антрополошка истраживања нам пружају увид у раније технике за шавовање рана, ампутацију неспасливих екстремитета, дренажу и каутеризацију отворених рана.

Неки примери укључују:
– Неке азијске племене користиле су смешу салпетра и сумпора који би ставили на ране и запалили како би каутеризовали ране.
– Дакотски народ користио је перо пера прикачено за мехур животиње како би изсисали гнојни материјал.
– Откриће игала из каменог доба указује на њихову употребу за шавовање рана.
– Трибе у Индији и Јужној Америци развиле су иновативну методу затварања мањих повреда користећи термите или скакавце који би гризли рубове ране и потом окретали главом инсеката, остављајући их чврсто прикаченим као клипсама.

 

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.