Почетна » Друштво » Жена у Египту се преко 42 године претварала да је мушкарац, а добила је признање за „изузетну мајку“

Жена у Египту се преко 42 године претварала да је мушкарац, а добила је признање за „изузетну мајку“

Многи су веровали да је Сиса Абу Даох мушкарац све док није открила тајну коју је чувала дуже од 42 године.

Изузетна прича погурене жене из Египта поново се дели друштвеним мрежама након што је њена фотографија у којој јој председник држава уручује признање за „најбољу маму“ почела да кружи Фејсбуком и Инстаграмом. Многи су се запитали да ли је ова прича уопште веродостојна, а одговор је да јесте и да живот некада стварно уме да напише драме.

Прича госпође Даох

Скромна жена из Египта радила је више од 30 година раме уз раме са чистачима ципела у Луксору. Седела је у кафићима са мушкарцима, молила се са њима у локалној џамији и попут њих носила панталоне или традиционалну тунику до пода познату као галабија.
„Захвална сам Богу“, рекла је у једном интервјуу грубим гласом који је најмање за октаву нижи од гласа просечног мушкарца. Обучена у тамносиву галабију прекривену зеленим шалом преко рамена, седела је са цигаретом на земљаној стази у кући рођака у једном малом пољопривредном селу Ал Акалтах, на западној обали Нила, у близини Луксора.

Kао италијански кувар поносан на то како му је испао ручак, приближила је врхове прстију уснама, као да их љуби. Изгледа да је била задовољна изабраним путем.

„Она се чак и код куће овако облачи“, рекла је њена ћерка Хода. Госпођа Даоох се нашла без новца након што јој је муж умро почетком 1970-их. Због мало опција, донела је храбру одлуку да потражи посао као један мушкарац.

„Радила сам у Асуану у панталонама и галабији. Да нисам, нико ме не би пустио да радим“, рекла је.

Прве године су биле тешке. Суочила се са вербалним и физичким злостављањем сваког ко је открио њену тајну. Kаже да је зато некада носила са собом и дрвену палицу.

Провела је седам година радећи на грађевини и другом физичком раду, зарађујући мање од једног долара дневно. Мушкарци са којима је радила већином нису знали или их није било брига што је она жена.

„Рекли би, ‘Он је добар у свом послу’. Понудили би ми цигарете.” рекла је она, да би је на крају остали радници почели звати именом њеног преминулог супруга, а Ходиног оца – Абу Хода.
На изненађење многих, с обзиром на традиционално окружење и људе са доста конзервативним идејама када су у питању родне улоге, признање госпође Даох није дочекано са осудом. Штавише, њена прича је изазвала углавном позитивне реакције локалних медија и званичника, па јој је тако 2015. године и председник Египта Абдел Фатах ел Сиси лично уручио признање за изузетну мајку.

Госпођа Даох (64) је у једном интервјуу рекла како је почела да се облачи као мушкарац из практичних разлога – да би избегла постојећа ограничења на пољу женског запошљавања у патријархалној средини. Тако је успела да зарађује довољно да би издржавала своју ћерку, Ходу.

Ипак, без обзира да ли је паметније да се и даље представља као мушкарац или не, рекла је да нема намеру да се мења. Оно што је почело као вид борбе против сеоског сиромаштва, развило се у њен стил живота и средство за сналажење у свету којим доминирају мушкарци.

Они који су схватили да је жена звали су је „Ходина мама“, а она инсистира на томе да приватно није крила свој идентитет.

„Никада се нисам скривала од људи, није да је то била тајна. Цео Луксор је на крају знао да сам жена“, рекла је Египћанка, а преноси Гардијан..Слава се исплатила
Легенда о „лажном мушкарцу“ брзо се прочула градом а госпођа Даох постала је славна. Њена прича је постала толико позната да је стигла и до председника који јој је уручио признање, али јој је власт обезбедила и мали киоск у којем је могла да ради и издржава породицу.

Њена судбина је и даље тешка. Постала је бака, али се муж њене ћерке разболео. Тако је жена наставила да ради.

„Не желим да има живот као ја. Помажем да се одгаје унучићи. Не желим да се моја ћерка жртвује. Она сада има своју децу“, рекла је Доохова.

Признање скренуло пажњу на маргинализоване групе

Одлука госпође Даох да открије своје вишедеценијско лажно представљање дошла је у тренутку када је држава почела да предузима снажне мере како би зауставила неконвенционалне изразе рода и сексуалности. Полиција је убрзала хапшења оних који су означени да су геј или на неки други начин нису у складу са родним нормама, а све је почело онда када је војска сменила некадашњег председника земље Мохамеда Морсија у јулу 2013.

Главни разлог зашто је њена прича била тако широко прихваћена од стране Египћана је то што нема наговештаја да је њен избор одеће имао икакве везе са питањима сексуалности. Ипак, њена прича је показала колико људи у Египту „гурају границе традиционалних родних улога“, рекао је Скот Лонг, активиста за људска права који живи у Kаиру.

„Док држава на одговарајући начин одаје почаст њеној храбрости, у исто време затвара друге који себе називају трансродним особама. Kада би влада бринула о принципима, а не о искоришћавању предрасуда, поштовала би људе због тога што су верни себи и што чине оно што је потребно да очувају себе и своје породице у животу“, рекао

Извор: НИН

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.