Почетна » Култура » Пикасо и његов берберин

Пикасо и његов берберин

Генијални уметник и сликар Пикасо упознао је свог личног берберина Еугенија Аријаса 1944. године и између њих се развило дубоко пријатељство, а ова веза је остала до Пикасове смрти 1973. године.

Берберин је шпанског порекла, као и Пикасо, и као и он је живео у Француској. Одбио је да плати свој рад док је бријао косу пријатеља, па га је сликар наградио поклонивши му неке своје слике. На овај начин берберин је сакупио чак 60 Пикасових слика. Након његове смрти, велики међународни музеји су му брзо понудили милионе долара за куповину ових слика, али је он одбио та искушења.

Жртвовао је милионе долара да подигне статус свог села Буитраго дел Лозоја, које се налази северно од главног града Мадрида, и учини га годишњом дестинацијом за милионе Пикасових обожаватеља.

Допринео је стварању велике привредне активности за ово село, уместо да себи прави лични профит, основао је музеј са овим ретким сликама као дестинацију за туристе из целог света.

Еугеније Аријас је умро 2008. Његово мало село и Шпанија опростили су се од њега као великог хероја, а његов музеј, који је отворен 1985. године и назван „Пикасов берберски музеј”, и даље ради.

Ово мало шпанско село постало је једно од најважнијих туристичких места у Шпанији, а Аријас је постао најпознатији и најплеменитији берберин на свету.

Племенитост која се налази у души већа је од свих академских степена. Величина је оно што чини људе.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.