Почетна » Друштво » Како петарде утичу на децу са аутизмом

Пиротехничка средства

Како петарде утичу на децу са аутизмом

Биљана Филиповић Нешић, гостујући у Београдској хроници РТС-а, рекла је да деца са аутизмом, попут њеног сина Стефана, бурно реагују на изненадне звуке.

Звучно су сензитивни. И нису само деца са аутизмом. И деца са Дауновим синдромом и другим дијагнозама тешко поднесе те ситуације. За Нову годину имамо посао од сат и по, уместо одбројавања и славља, да смањимо утицај спољашње буке“, указује Филиповић Нешићева.

Напомиње да поједини родитељи због звука петарди, своју децу морају да затварају у купатило или покривају ћебадима.

„Видела сам на једном видео-снимку да дете штити пас од те трауме, тако што легне испод њега, јер се дете баца на под и хоће да удара главом о под. Многа деца реагују страшно драматично, у смислу да се повређују или су агресивна према родитељима, плачу“, каже Филиповић Нешићева.

Без регистра и подршке

Према њеним речима, страх и узнемиреност деце не нестаје после престанка бацања петарди.

„Стефан, сат времена пошто се то заврши, повремено се враћа у тај тренутак и изговара ‘нећеш петраде, нећеш петарде’, јер се боји и очекује да ће се тај звук поновити“, прича Филиповић Нешићева.

Указује да у Србији не постоји званичан регистар у којем се наводи колико је аутистичних у земљи.

„Родитељи су препуштени сами себи, кад добију дијагнозу детета која је за цео живот. Морала би да постоји психолошка подршка за породице“, наводи гошћа Београдске хронике, додајући да је Стефан на дијагнозу чекао чак шест година.

Извор: РТС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.