Почетна » Друштво » Како се заштитити од лопова и провалника током празника

Како се заштитити од лопова и провалника током празника

Празници за провалнике нису време одмора, већ савршен период за „нове походе“, зато што на милионе људи широм света одлучи да отпутује за време зимских чаролија. Тада станови и куће остају празни а пљачкаши не морају да размишљају о томе да ли је посед празан или не, што им олакшава посао, преноси „Дејли мејл“.

Осим празничних путовања, период око Нове године и Божића је погодан за њих због дугих, тамних ноћи, великог броја достава и мноштва поклона у кућама. Бивши провалници су за једну безбедносну компанију у Енглеској открили главне знакове који им показују коју кућу могу лако да обију, а коју не:

Ако не могу праве, могу лажне камере

Инсталирајте лажне камере на видном месту на улазу у стан или зграду. Оне ће одвратити потенцијалне крадљивце који би мислили да су под надзором.Инсталирајте алармни систем који се активира ако се отворе врата или прозори без уноса шифре или коришћења кључа. Аларм би требало да произведе гласну буку и обавести вас или безбедносну фирму о проблему.
– Користите квалитетне браве и закључавајте сва врата и прозоре када излазите из стана. Избегавајте да остављате кључеве на очигледним местима као што су под простирком или цвећем. Камере можете купити на сајтовима за куповину по јаки повољним ценама.

Друштвене мреже

Извиђање најпре почиње дигиталним путем: „Користио сам Фејсбук како бих видео када ће људи бити одсутни, нећете веровати колико људи на друштвеним мрежама објављује да ће да оду у посету породици на неколико дана,“ објашњава један од бивших провалника.

Дакле, друштвене мреже могу бити небезбедне за све који су одсутни и стручњаци за безбедност препоручују да будемо опрезни када одлучимо да на свом профилу другима дамо до знања да смо отпутовали.

„Када сте на одмору или у посети породици током празника, немојте баш оглашавати да је ваша кућа празна. Сачекајте док се не вратите кући да бисте објавили слике са својим најмилијима, или ће провалник имати довољно времена за планирање крађе. То укључује и гео-мапирање, јер провалник може сазнати колико сте далеко од куће“, изјавио је бивши лопов.

Корисни предмети остављени испред куће

Овај знак се највише односи на људе који живе у кућама. Неки провалници користе предмете, као што су канте за смеће, како би лакше провалили у домове: „Немојте да оставите ништа што провалник може користити за пењање или померање, како би ушао у вашу кућу.“

Провалници могу користити канте с точкићима за пењање преко ограде или зида, што им омогућава приступ нашем дворишту. То им омогућава и крађу имовине из шупе и дворишта, за коју људи можда не сматрају да је важна. Лопови такође могу користити наше алате да би отворили врата, прозоре… Најбоље је да канте и кутије пуне ствари стоје иза закључане ограде/врата.

Празна амбалажа у близини дома

Када купимо нови производ, поготово ако је велики, често одлучимо да амбалаже оставимо испред врата, да не би заузимале много простора. Међутим, иако је ово можда практично, лоповима даје знак да се у нашој кући налази нешто ново и драгоцено.

„Остављање празних кутија од скупих електронских уређаја испред куће омогућава сваком провалнику који истражује ваш комшилук да види да имате пуно вредних предмета, који су спремни за узимање.“

„Одлагање амбалаже је врста „огласа“ за нову технику и уређаје које имате. Чак и кутије мање скупих предмета које су остављене напољу или у канти могу да буду од користи за провалника.“

Спољна светла

Један бивши провалник изјавио је да га често одбијају спољна светла. „Када имате светла која освјетљавају прилаз и двориште, а не само кућу, то елиминише слепа места у којима се људи могу сакрити.“

„Кућа у мраку могла би да привуче провалника јер изгледа празно, то им говори да власник спава или није код куће. Да бисте одбили или престрашили провалнике, сигурносна светла су важна током дугих зимских ноћи и обавестиће вас о било каквој активности. На крају, увек је добра идеја да уложимо у додатне сигурносне мере као што су камере и аларми против провала, поготово ако знате да ћете бити ван куће током празничног периода.“

Извор: РТ Балкан / Дејли мејл

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.