Početna » Sport » „Mesimanija“ – zašto je Argentinac izabrao Majami i kako je sludeo Amerikance

„Mesimanija“ – zašto je Argentinac izabrao Majami i kako je sludeo Amerikance

Mnoge je iznenadio izbor Lea Mesija da, u smiraj blistave karijere, odigra koju partiju u MLS ligi. Međutim, Argentinac je još jednom, kao i bezbroj puta do sada, pogodio pravo u metu.

Pod budnim okom javnosti gotovo 20 godina, Leo Mesi je pod lupom šta god da uradi – pa makar to bio i odlazak u prodavnicu. Najbolji fudbaler u istoriji fudbala, nakon osvojenog trofeja koji mu je nedostajao (Svetsko prvenstvo sa Argentinom), odlučio se za, možemo to tako nazvati – poduži radni odmor. Svestan da bi i samo sa desnom nogom bio najbolji igrač u MLS ligi, Mesi je izabrao Inter iz Majamija. Dakle, zemlja u kojoj fudbal nije najvažnija sporedna stvar na svetu, liga bez pritiska i klub bez prevelikih očekivanja (poslednji na tabeli), idealna su destinacija za čoveka koji želi da provodi vreme sa porodicom, da može da prošeta ulicom uz veliku šansu da ga ne prepoznaju. Argentinac će u MLS ligi godišnje zarađivati 55.000.000 dolara bruto, odnosno oko 31.500.000 dolara neto, po odbitku svih poreza. Mogao je Mesi da zaradi mnogo više na drugim mestima (Saudijska Arabija), ali je želeo mesto slično Barseloni, u kojoj je proveo gotovo celu karijeru.

Mesimanija zahvatila Majami

Očekivali su u Majamiju da Mesi odmah promeni situaciju na čitavom kontinentu, ali nisu ni sami verovali da će se to tako brzo dogoditi. Već po njegovom dolasku, na tribinama „Drajv Pink“ stadiona u Fort Loderdejlu okupilo se 18.000 ljudi (koliko stadion može da primi) kako bi videli Argentinca u dresu Intera. Dobrodošlicu su Argentincu poželeli i košarkaš Stef Kari, kao i legenda NFL-a, Tom Brejdi, a priređen je i vatromet. Cene karata za utakmice na kojima igra su skočile, mnoga gostovanja Majami su rasprodata, ali je to i otkrilo i ružnu stranu „Mesimanije“ – kada je zbog povrede napustio igru, mnogi gledaoci su napustili stadion.

Debi iz snova

Mesi je debitovao za Inter protiv Kruz Azula u utakmici Liga kupa (takmičenja u kom učestvuju MLS timovi i prvoligaši iz Meksika). Mesi je u 94. minutu meča postigao gol, direktno iz slobodnog udarca, kojim je doneo pobedu od 2:1. Kako je započeo epizodu u SAD, tako je i nastavio – golovi i asistencije na svakom meču. Na prvih devet utakmica u svim takmičenjima, Mesi je postigao 11 golova uz tri asistencije, a Inter je zabeležio svih devet pobeda! Jasno je da Mesi uživa u Americi i da mu Majami prija, zbog čega priznaje da još ne razmišlja o penziji. „Ne razmišljam o kraju igračke karijere. Ne razmišljam o tome šta ću da radim po završetku karijere. Želim da radim ono u čemu uživam. Ne razmišljam o budućnosti. Uživaću koliko god je moguće. Najviše volim da igram fudbal“, istakao je Mesi.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.