Početna » Naša Srbija » Gastronomski portal „Tejst Atlas” proglasio pazarske mantije za najbolje srpsko jelo

Gastronomski portal „Tejst Atlas” proglasio pazarske mantije za najbolje srpsko jelo

Portal za gastronomiju „Tejst Atlas” objavio je listu najboljih srpskih jela, sastavljenu prema ocenama korisnika, a na njoj se nalazi ukupno 72 specijaliteta koji predstavljaju bogatstvo ukusa i tradicije Srbije.

Ova lista otkriva raznolikost kulinarskih ukusa širom zemlje i naglašava regionalne specijalitete koji čine gastronomski identitet Srbije.

Najpopularnije jelo: Pazarske mantije

Na prvom mestu liste su se našle čuvene pazarske mantije, koje potiču iz Novog Pazara. Ovaj specijalitet sastoji se od malih, okruglih komada testa punjenih mlevenom junetinom, koje se zatim ređaju u tepsiju i zajedno peku. Mantije po ukusu podsećaju na bosanski burek, ali se razlikuju po načinu pripreme i izgledu.

Priprema počinje razvlačenjem testa koje se premazuje puterom, puni sočnim nadevom od junetine, soli, bibera i luka, a zatim oblikuje u male loptice koje se ređaju jedna do druge u tepsiju. Tradicionalno se peku u starim pećima, što im daje poseban ukus i miris, a obično se služe uz osvežavajući jogurt.

 Drugo mesto: Leskovački ajvar

Leskovački ajvar, začinska paprena poslastica koja je neizostavni deo zimske trpeze u Srbiji, zauzima drugo mesto na ovoj listi. Ajvar se priprema od pečene crvene paprike, koja se pasira, kuva i začinjava uljem i solju.

Njegov jedinstveni ukus i bogatstvo arome čine ga popularnim širom Balkana, a posebno je cenjen u Leskovcu, odakle potiče najkvalitetnija varijanta ovog specijaliteta.

Leskovački ajvar
Foto: Niške vesti

Komplet lepinja i ostali specijaliteti

Na trećem mestu je komplet lepinja, posebno omiljena u Užicu. Ovaj hlebni specijalitet se priprema sa jajima, kajmakom i sokom od pečenja, koji prodiru kroz lepinju i daju joj sočnost i bogati ukus. Komplet lepinja često se služi za doručak ili kao obilan obrok, a njena popularnost na jugozapadu Srbije je velika.

Komplet lepinja
Foto: Mondo

Među prvih 15 jela ističu se i druge poslastice srpske kuhinje, kao što su leskovački roštilj – posebno cenjen zbog visokokvalitetnog mesa i specijalnog načina pečenja, kao i petrovački kulen, začinjena i ljuta kobasica karakteristična za Petrovac na Mlavi.

Leskovački voz, jelo koje sadrži razne vrste mesa na roštilju poslužene na drvenoj dasci, i užička pršuta takođe su među najpopularnijim specijalitetima.

Srpska tradicionalna kuhinja na visokom mestu

Spisak najboljih srpskih jela upotpunjavaju poznata jela kao što su sarma, pljeskavica, burek sa sirom, bela čorba, pirotska peglana kobasica, krofne, pasulj i urnebes. Sarma, sa svojim punjenjem od mesa i pirinča umotanim u kupus ili vinovu lozu, simbolizuje srpsku prazničnu kuhinju.

Pljeskavica, dobro poznato jelo širom Srbije, predstavlja mešavinu raznih vrsta mesa i začina, a obično se služi uz priloge kao što su urnebes ili kajmak.

Bela čorba, blago kisela i osvežavajuća supa, često se priprema sa piletinom ili teletinom, dok peglana kobasica iz Pirota ima jedinstven proces sušenja i oblikovanja, što joj daje specifičan ukus i teksturu.

Pirotska peglana kobasica
Foto: Pirotske vesti

Ova lista pokazuje raznolikost i bogatstvo srpske kuhinje, u kojoj se mogu prepoznati uticaji i tradicije različitih krajeva.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.