Портал за гастрономију „Тејст Атлас” објавио је листу најбољих српских јела, састављену према оценама корисника, а на њој се налази укупно 72 специјалитета који представљају богатство укуса и традиције Србије.
Ова листа открива разноликост кулинарских укуса широм земље и наглашава регионалне специјалитете који чине гастрономски идентитет Србије.
Најпопуларније јело: Пазарске мантије
На првом месту листе су се нашле чувене пазарске мантије, које потичу из Новог Пазара. Овај специјалитет састоји се од малих, округлих комада теста пуњених млевеном јунетином, које се затим ређају у тепсију и заједно пеку. Мантије по укусу подсећају на босански бурек, али се разликују по начину припреме и изгледу.
Припрема почиње развлачењем теста које се премазује путером, пуни сочним надевом од јунетине, соли, бибера и лука, а затим обликује у мале лоптице које се ређају једна до друге у тепсију. Традиционално се пеку у старим пећима, што им даје посебан укус и мирис, а обично се служе уз освежавајући јогурт.
Друго место: Лесковачки ајвар
Лесковачки ајвар, зачинска папрена посластица која је неизоставни део зимске трпезе у Србији, заузима друго место на овој листи. Ајвар се припрема од печене црвене паприке, која се пасира, кува и зачињава уљем и сољу.
Његов јединствени укус и богатство ароме чине га популарним широм Балкана, а посебно је цењен у Лесковцу, одакле потиче најквалитетнија варијанта овог специјалитета.
Комплет лепиња и остали специјалитети
На трећем месту је комплет лепиња, посебно омиљена у Ужицу. Овај хлебни специјалитет се припрема са јајима, кајмаком и соком од печења, који продиру кроз лепињу и дају јој сочност и богати укус. Комплет лепиња често се служи за доручак или као обилан оброк, а њена популарност на југозападу Србије је велика.
Међу првих 15 јела истичу се и друге посластице српске кухиње, као што су лесковачки роштиљ – посебно цењен због висококвалитетног меса и специјалног начина печења, као и петровачки кулен, зачињена и љута кобасица карактеристична за Петровац на Млави.
Лесковачки воз, јело које садржи разне врсте меса на роштиљу послужене на дрвеној дасци, и ужичка пршута такође су међу најпопуларнијим специјалитетима.
Српска традиционална кухиња на високом месту
Списак најбољих српских јела употпуњавају позната јела као што су сарма, пљескавица, бурек са сиром, бела чорба, пиротска пеглана кобасица, крофне, пасуљ и урнебес. Сарма, са својим пуњењем од меса и пиринча умотаним у купус или винову лозу, симболизује српску празничну кухињу.
Пљескавица, добро познато јело широм Србије, представља мешавину разних врста меса и зачина, а обично се служи уз прилоге као што су урнебес или кајмак.
Бела чорба, благо кисела и освежавајућа супа, често се припрема са пилетином или телетином, док пеглана кобасица из Пирота има јединствен процес сушења и обликовања, што јој даје специфичан укус и текстуру.
Ова листа показује разноликост и богатство српске кухиње, у којој се могу препознати утицаји и традиције различитих крајева.