Почетна » Наша Србија » Сеоски туризам — спој природе и традиције

Етно лепоте

Сеоски туризам — спој природе и традиције

Ако сте у потрази за одмором који ће вам понудити мир, здравље и лепоту, не морате да идете далеко. Србија има бројна села која су савршена дестинација за све који желе да уживају у природи, традицији и гостопримству.

Села у Србији су распоређена по различитим регионима, од Војводине на северу, преко западне и источне Србије, до Шумадије и јужне Србије. Свако од њих има свој карактер, обичаје и специфичности. Нека села су скривена у планинским пределима, где можете да дишите чист ваздух, шетате по зеленим ливадама и шумама, или да се освежите у бистрим рекама и језерима. Друга села су на плодним равницама, где можете да видите бескрајна поља жита, сунцокрета и воћки, или да посетите фарме животиња и окусите свеже млечне производе. Трећа села су на брдовитим ободима, где можете да упознате старинске занате, културно-историјске споменике и етно-села.

Без обзира на то које село изаберете, можете да очекујете топлу добродошлицу од стране домаћина, који ће вас почастити традиционалним специјалитетима домаће српске кухиње. Погача, кајмак, сир, слатко, мезе и домаћа ракија или вино су само неки од деликатеса којима ћете уживати. Наредни дан можете да испланирате разне активности, као што су пешачење, возачка бицикла, игре за децу на свежем ваздуху, лов или риболов. Ако желите да научите нешто ново, можете да пробате да правите хлеб, печете ракију, плетете корпе или да се укључите у сеоске радове. Ако желите да се опустите, можете да читате књигу, гледате звезде или да се мазите са кучетом или мачком. Постајете део природе и у том процесу уживате у антистрес ефекту који сам по себи долази.

Села у Србији вам пружају прилику да искусите живот на селу какав је некад био, али и да уживате у савременим удобностима које вам нуде сеоска домаћинства. Можете да одаберете између разних типова смештаја, од традиционалних кућа и вајата, до модерних апартмана и вила. Сваки од њих има свој шарм и атмосферу


Србија је држава која има много то га да понуди свим љубитељима сеоског амбијента и начина живота, од прелепих природних лепота, преко разноврсних облика активног одмора, до изванредне гастрономије и гостопримства.

Шта подразумева сеоски туризам у Србији

Сеоски туризам је облик туризма који подразумева боравак туриста у селима или на пољопривредним имањима, где им се пружа прилика да уживају у аутентичном окружењу и да доживе свакодневни живот домаћина. Сеоски туризам је везан за одрживи развој, јер доприноси очувању природних ресурса, културне баштине и идентитета селских заједница, али и стварању нових радних места и побољшању квалитета живота локалног становништва.
Замислите да се пробудите уз цвркут птица, да дишете свеж ваздух и да уживате у прелепом погледу на зелене планине или плава језера. Замислите да се почастите домаћим специјалитетима, који су припремљени са љубављу и традицијом. Замислите да откријете богатство наше културе, историје и природе, које се крије у сваком кутку наше земље.


Србија је земља која има велики потенцијал за развој сеоског туризма, због својих природних лепота, разноликости региона и понуде, као и богатства своје културне и историјске баштине. У Србији постоје различити облици сеоског туризма, који задовољавају разне потребе и интересовања туриста, као што су:

– Еко-туризам – облик туризма који наглашава поштовање и заштиту природног окружења и биолошке разноликости, али и едукацију туриста о значају одрживог начина живота. Еко-туристи могу да уживају у шетњама кроз непокварену природу, посматрању биљног и животињског света, сакупљању биља и шумског воћа, камповању и другим активностима које не нарушавају еколошку равнотежу.

– Бањски туризам – облик туризма који се односи на коришћење природних лековитих фактора, као што су минералне воде, лечилишта, клима и сл. Бањски туризам има за циљ да побољша здравствено стање и квалитет живота туриста, али и да им омогући релаксацију и забаву. Србија је позната по својим бањама, које имају различите терапеутске својства и понуду, као што су Врњачка бања, Нишка бања, Сокобања, Палић и друге.

– Рекреативни туризам – облик туризма који подразумева бављење разним спортским и забавним активностима у природи, као што су планинарење, вожња бицикла, јахање коња, рафтинг, пешачење, пецање и сл. Рекреативни туризам је одличан начин да се повећа физичка активност и здравствена кондиција туриста, али и да се доживи узбуђење и авантура. Србија има много локација које су погодне за рекреативни туризам, као што су Дивчибаре, Златибор, Тара, Дрвенград, Ђердап и друге.

– Ловни и риболовни туризам – облик туризма који подразумева лов или риболов као главну активност. Ловни и риболовни туризам захтева поседовање одговараjу}e дозволe и опремe за лов или риболов, али и поштованjе законских прописa и етичких правила. Србиjа имa велику разноврсност животинjских врстa коjе сe могу ловити или рибарити, кaо што сu jелен, срнa, зeц, фазан, паткa, шаран, пaстрмкa и другe.

– Верски туризам – облик туризма коjи подразумевa посетy верских обjеката или догађајa коjи имajy значaj за одредjенy верскy заjедницy или индивидy. Верски туризам можe имати за цилj да ojaчa верy или да eдyкуje тyристe o верскoй баштини и кyлтyри. Србија је земља коja имa мнoго верских споменика и светих местa коja привлачe. Дивне манастире и светиње као духовна лечилишта. Духовност постаје нешто неопходно свима нама који живимо у урбаним срединама.


Ово су само неки од примера који показују колико је Србија богата и разноврсна кад је реч о сеоском туризму. Наравно, има још много других места која вреди посетити, као што су Копаоник, Златибор, Дивчибаре, Голија, Тара, Увац, Ртањ и друга. Ако желите да сазнате више о тим местима, можете да посетите званичне сајтове туристичке организације Србије, који је специјализован за промоцију српског сеоског туризма. (ЛИНК) Тамо ћете наћи све потребне информације о смештају, ценама, услугама и атракцијама које вас очекују.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.