Почетна » Наша Србија » Ученици Приштинске гимназије организовали хуманитарну акцију „Доручак са гимназијалцима“

Повод је скупљање новца за екскурзију својим другарима

Ученици Приштинске гимназије организовали хуманитарну акцију „Доручак са гимназијалцима“

Ученици Гимназије Приштина са седиштем у Лапљем Селу, која функционише у систему Републике Србије, и ове године организовали су традиционалну хуманитарну акцију „Доручак са гимназијалцима“ у циљу прикупљања средстава за своје другове који нису у могућности да плате матурску екскурзију.

Пету годину заредом на платоу испред општине Грачаница, ученици свих осам одељења приштинске гимназије су уз помоћ својих професора изложили храну коју су сами припремили – од слатких до сланих ђаконија.

Повод је прикупљање новца за матурску екскурзију

“Ми смо се данас окупили овде како бисмо помогли нашим друговима да прикупе новац за екскурзију, тачније да бисмо сви из одељења ишли на матурску екскурзију. Организатор је ученички парламент наше школе, чија је то била идеја већ годинама уназад. Учествују сви ученици, доносе нешто што праве код своје куће, слану и слатку храну, и излажемо је овде,” рекла је Анђела Димитријевић, ученица четврте године гимназије.

“Суштина овог догађаја је да заправо сви оду на екскурзију, и наш циљ је да прикупимо новац за све, да би сви могли да иду,” навела је Хелена Ничић, ученица прве године Приштинске гимназије.

Foto: Radio KiM

Акције су се до сада показале као веоме успешне

“Ове акције су се до сада показале као веома успешне. Наши матуранти су до сада ишли на матурске екскурзије помоћу средстава која смо сакупили овим акцијама и надамо се да ће се тако наставити и у будућности,” казао је Огњен Столић, ученик гимназије.

Професорка српског језика и књижевности Ана Костић рекла је да ове године гимназијалци новчана средства прикупљају за шесторо својих другова.

“Некима је потребна делимична помоћ, а некима потпуно финансирање школске екскурзије. Екскурзија је 25. априла, деца ће ићи у Италију и остаће тамо пет дана,” рекла је Ана Костић.

Оваква дела развијају емпатију

Ана Костић је истакла важност оваквих акција за децу због тога што се, како каже, на тај начин код њих развија емпатија, али и подстиче дух предузетништва.

“Што се припрема тиче, дуго се спремамо, то траје неколико месеци, сама логистика, припрема. А све ово што су деца данас донела и изложила, вероватно је припремљено јуче или синоћ, како би било свеже, лепо и примамљиво, да онима који дођу и буду нас то привуче пажњу. Имамо доста деце која нису у могућности да плате екскурзију.

Foto: Medija Centar

Наша примарна идеја је била тада да обезбедимо деци новац кроз њихов рад и ангажовање. На неки начин да их мотивишемо да они у смислу предузетништва нешто учине за себе, тако да смо одлучили да оформимо једну овакву манифестацију,” рекла је професорка српског језика и књижевности Ана Костић.

У организацији, али и припреми „доручка“ поред ученика учествовали су и професори, а подршку је дао и директор Гимназије Приштина.

“Ми подржавамо њихове идеје у договору са професорима са својим разредним старешинама, те идеје које ученици имају ми их радо подржавамо. Јер то је ипак хуман гест и они показују ту разна своја интересовања. Имају квалитетне идеје и ми их подржавамо,” рекао је Дејан Денић.

“Ово је акција која је установљена у Гимназији и пре свега је хуманитарног карактера. Наравно да има јако велики значај за децу прво, онда за нас, онда и за заједницу у којој живимо и уопште за нашу околину,” рекла је професорка историје Зорица Велић.

Акцију је подржала и градоначелница

Акцију је подржала и градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић, која је уз неколико директора и осталих општинских службеника обишла штандове.

“Као што знате, општина Грачаница подржава све акције и догађаје који су хуманитарног карактера и врло често смо и ми у сарадњи са Туристичком организацијом организатори таквих догађаја. И оно што хоћу да кажем да је негде доброта у давању и да је врлина човека у давању, а давање ствара љубав. Ја овде видим пуно добре деце, добрих људи, ја овде видим хуманост на делу,” рекла је Љиљана Шубарић.

Као и претходних година, професори и ученици одлучили су да сву храну која се данас не буде продала однесу и поклоне Дому за незбринуту децу и Дому за старе и изнемогле особе у Грачаници.

Извор: Medija Centar Čaglavica

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.