Почетна » Економија » Пад тражње за кандидатима на ИТ тржишту у Србији

Преполовљен број огласа

Пад тражње за кандидатима на ИТ тржишту у Србији

Најплаћенија позиција и ове године у ИТ сектору била је софтвер инжењер, са просечном платом између 1.807 и 1.985 евра, док је најнижа плата предвиђена за ИT хелп деск у распону од 700 до 790 евра.

У саопштењу портала helloworld.rs наводи се да је њихово истраживање показало и све већу потражњу за „јуниорима“ којима је намењено чак 15 одсто огласа за посао, док је потрага за „сениорима“ и тај удео огласа је 22 одсто.

Анализирајући податке од јануара до септембра 2023, Хелоу ворлд уочио је значајан пад од 52 одсто у броју ИТ огласа у односу на исти период прошле године.

Како се додаје, тај тренд примећен је у последњем кварталу претходне године када се десио и пад броја огласа на сајту.

И поред тога, забележен је рекордан број кандидата – у 2023. години већи је за 55 одсто у односу на 2022, а тај тренд наставља се и у трећем кварталу ове године, напомиње Хелоу ворлд.

Софтвер инжењери и даље истичу као кључна и уједно најплаћенија радна позиција.

Потражња за сениорима и пад броја огласа за рад од куће

У поређењу са 2022. годином, бележе се значајне промене у потражњи кадрова према нивоу искуства и обучености.

Потражња за „јуниорима“ бележи скок са девет на 15 одсто док је код „медиора“ пад са 68 на 63 одсто. Како се наводи, „сениори“ одржавају стабилан удео огласа од 22 одсто.

У 2023. години, удео позиција за рад од куће у укупном броју огласа смањен је са 32 на 22 одсто.

„Та промена сугерише прилагођавање пословних модела компанија, које све више наглашавају потребу за ангажовањем кадрова који су физички присутни на радном месту“, закључује се у анализи портала Хелоу ворлд.

Извор: РТС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.