Početna » Kultura » U Srbiju vraćen vredan portret kralja Aleksandra

Naslikao ga Paja Jovanović

U Srbiju vraćen vredan portret kralja Aleksandra

Fondacija „Za srpski narod i državu“ vratila je u Srbiju portret kralja Aleksandra Karađorđevića vredno delo jednog od najznačajnijih srpskih umetnika, Pavla Paje Jovanovića.

Reč je o portretu nastalom nakon 1920. godine. Fondacija ga kupila na licitaciji u međunarodnoj aukcijskoj kući „Doroteum“.

Portret je karakterističan po tome što je izrađen crnom kredom na papiru. To predstavlja nesvakidašnji pristup u opusu ovog slavnog srpskog slikara. Delo dimenzija 20×15,2 cm, sa monogramom umetnika do sada se nalazilo u privatnoj kolekciji.

U dogovoru sa Ministarstvom kulture Republike Srbije Fondacija „Za srpski narod i državu“ je ovo umetničko delo donirala Muzeju Jugoslavije. Ovde će biti uvršteno u stalnu postavku.

Javnost u Srbiji je premijerno mogla da vidi portret na svečanoj izložbi u Muzeju posvećenoj kralju Aleksandru Karađorđeviću. Izložba je održana 9. oktobra Beogradu pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije. Izložbi su prisustvovali potomci kralja Aleksandra – prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princ-naslednik Filip. Prisustvovali su i premijer Miloš Vučević i ministar kulture Nikola Selaković.

„Činjenica da je ovo prva izložba koji organizuje Muzej Jugoslavije, a koja je posvećena kralju Aleksandru, ovako jezgrovita nakon 1945. govori koliko njegovu ličnost do dana današnjeg, nismo bili u stanju da kao narod, društvo i država razumemo“ rekao je ministar kulture Nikola Selaković.

Donacija portreta našoj ustanovi predstavlja još jedan korak u dugogodišnjem zalaganju Fondacije za očuvanje i promovisanje srpske kulturne baštine, s ciljem da se najvažnija umetnička dela vrate i sačuvaju u Srbiji.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.