Početna » Ekonomija » Litijumska trka: Može li Indija parirati Kini u globalnom lancu snabdevanja?

Indija planira da umanji zavisnost od Kine u snabdevanju litijumom

Litijumska trka: Može li Indija parirati Kini u globalnom lancu snabdevanja?

Litijum, često nazivan „belim zlatom,“ ključan je za savremene industrije i tehnologiju. Punjive baterije na bazi litijuma su od suštinskog značaja za skladištenje solarne i energije vetra, kao i za napajanje električnih automobila.

Litijum-jonske baterije, koje imaju dug vek trajanja i odličnu gustinu energije, koriste se i za proizvodnju potrošačke elektronike, poput laptopova i pametnih telefona.

Kako svet prelazi na čistije i održivije izvore energije, lak pristup litijumu mogao bi potencijalno da utiče na efikasnost i održivost različitih projekata obnovljive energije u budućnosti.

Rast potražnje za litijumom i globalna eksploatacija

Brz rast usvajanja električnih vozila pojačava pritisak na eksploataciju litijuma. Očekuje se da će potražnja za litijumom porasti više od pet puta do 2030. godine.

Trenutno, Australija i tri latinoameričke zemlje – Čile, Argentina i Bolivija, koje čine tzv. „Litijumski trougao,“ poseduju preko 75% svetskih zaliha litijuma, koje se zatim šalju u Kinu na preradu.

Litijumski trougao
Foto: Battery Industry

Usred globalne trke za ključnim mineralima, Indija, iako još uvek manji igrač, radi na jačanju svog lanca snabdevanja litijumom putem saradnje sa afričkim nacijama, kao i drugim strategijama.

Obezbeđivanje pouzdanog snabdevanja sirovim litijumom je ključno za proizvodnju električnih vozila (EV) i sigurnost lanca snabdevanja, a potencijal Afrike bi mogao pomoći Indiji da se pozicionira kao lider na globalnom EV tržištu.

Indijski put ka litijumu

Litijum je postao jedan od najvažnijih minerala za Indiju i klasifikovan je kao „strateški mineral.“ Međutim, Indija ga ne proizvodi na svom tlu i u potpunosti zavisi od uvoza.

Nedavno otkriće iz februara 2023. godine od 5,9 miliona tona procenjenih ruda litijuma u regionima Salal-Haimna u okrugu Reasi, u Džamu i Kašmiru, značajno je poboljšalo indijske perspektive vezane za litijum.

Indija je šesti najveći vlasnik resursa litijuma

Ovo otkriće moglo bi da pozicionira Indiju kao šestog najvećeg vlasnika resursa litijuma na globalnom nivou, ispred Kine. Ovaj razvoj događaja očekuje se da će uticati na indijske projekcije snabdevanja litijumom na duži i srednji rok i pomoći joj da se nosi sa trenutnim neizvesnostima povezanim sa nadmetanjem između SAD i Kine za dominaciju u EV lancu snabdevanja.

Zapravo, ovo otkriće moglo bi da doprinese usponu Indije kao industrijskog zelenog centra. U svojoj potrazi da postane pouzdan dobavljač litijum-jonskih baterija, Indija se već neko vreme takmiči sa Kinom.

Izazovi u eksploataciji novootkrivenih rezervi

Ipak, izazovi ostaju. Zalihe litijuma koje su otkrivene nalaze se otprilike trideset milja od linije kontrole, koja deli teritoriju pod okupacijom Pakistana od indijske teritorije Džamu i Kašmir. Indija mora da se suoči sa izazovom eksploatacije vrednog resursa iz politički najnestabilnijeg regiona.

Litijum u Indiji, Kašmir
Foto: Kashmir Life

Od kad je 1947. godine došlo do podele, ovaj region je bio poprište brojnih sukoba i nasilnih okršaja između Indije i Pakistana, često potpirivanih od strane pakistanskih separatista.

Pored toga, okrug Reasi je brdovito područje sa krhkim ekosistemom. Takođe, u poređenju sa zalihama u Boliviji (21 milion tona), Argentini (17 miliona tona) i Australiji (6,3 miliona tona), indijski nalaz litijuma je relativno skroman. Dakle, iako će otkriće doprineti zelenoj ekonomiji nacije, ono nije dovoljno.

Nije iznenađujuće što, s obzirom na ove različite i zahtevne okolnosti, Indija istražuje mogućnosti litijuma i van svojih nacionalnih granica.

Potraga za afričkim resursima

Sekretar za rudarstvo, V.L. Kanta Rao, izjavio je u martu 2024. godine da Indija gleda na Afriku kako bi zadovoljila svoje potrebe za ključnim mineralima, posebno u Zambiji, Namibiji, Demokratskoj Republici Kongo (DRK), Gani i Mozambiku.

Nekoliko afričkih nacija navodno je pristupilo indijskoj vladi ranije 2022. godine. One su ponudile pristup svojim vitalnim mineralnim resursima u zamenu za otplatu dela svojih razvojnih zajmova. Detalji o tim zemljama nisu otkriveni, ali dobijanje pristupa afričkom litijumu značajno bi unapredilo rast indijske zelene industrije.

Izazov kineske dominacije

Dobijanje pristupa afričkim resursima ključno je za razvoj litijumske industrije u Indiji, ali dominacija Kine na ovom području predstavlja značajan izazov.

Tokom godina, Kina je uspostavila gotovo monopol nad nekoliko ključnih lanaca snabdevanja mineralima, uključujući kobalt, litijum i mnoge retke metale. Kina kontroliše većinu globalnog lanca snabdevanja litijumom i vodeći je prerađivač litijuma.

Iako poseduje samo mali deo svetskih zaliha litijuma – manje od 7%, Kina proizvodi većinu novih energetskih vozila prodatih u svetu. Ona je najveći uvoznik, prerađivač i potrošač litijuma, rukovodeći se sa 70% globalne proizvodnje i kupujući 70% litijumskih jedinjenja, uglavnom za svoju domaću proizvodnju baterija.

Od 2018. godine, Kina, koja se oslanja na uvoz za oko dve trećine svojih sirovina, agresivno kupuje velike rudnike litijuma širom sveta. U poslednjih nekoliko godina, Kina je investirala u rudnike u Zimbabveu, Demokratskoj Republici Kongo, Argentini, Australiji i Kanadi.

Kineske kompanije kopaju litijum u Zimbabveu
Foto: The China Global Project South / Kineske kompanije kopaju litijum u Zimababveu

Prema nekim prognozama, do 2025. godine, rudnici pod kontrolom Kine očekuje se da proizvode 705.000 tona prerađenog litijuma za baterije, što je značajan porast u odnosu na 194.000 tona proizvedenih 2022. godine.

Put napred

Indija se nalazi na ključnoj tački u razvoju svoje litijumske industrije. Uspešan sektor litijuma mogao bi značajno da doprinese ekonomskom prosperitetu zemlje.

Stoga, Indija prioritet daje razvoju svog lanca snabdevanja litijumom kako bi podržala budući rast, vodila tranziciju ka obnovljivoj energiji i smanjila strateške ranjivosti. Ipak, zavisnost zemlje od uvoza iz Kine i krhki lanac snabdevanja predstavljaju rizike za stabilnost pristupa ključnim mineralima.

Paradoks zavisnosti od Kine

Ovde leži paradoks: da bi Indija napredovala u lancu vrednosti litijuma, moraće da bolje upravlja svojim odnosom sa Kinom.

Kina dugo teži stabilnom snabdevanju kritičnim mineralima poput litijuma kroz strategije kao što je Inicijativa „Pojas i put“.

Inicijativa "Pojas i put"
Foto: Pokreni

Dok se američki i evropski zvaničnici fokusiraju na jačanje saradnje sa Afrikom i pravljenje lista esencijalnih minerala, kineske kompanije su aktivno na terenu, učestvujući u „hladnom ratu za minerale“ i kapitalizujući neodlučnost Zapada kupovinom afričkih rudnika i uspostavljanjem domaćih prerađivačkih pogona.

Saradnja sa Globalnim Jugom kao strateški odgovor

Indija bi trebalo da sarađuje sa istomišljenicima iz zemalja Globalnog Juga kako bi osporila dominaciju Kine. Način na koji će Nju Delhi rešiti svoj „izazov sa Kinom“ u obezbeđivanju pristupa afričkim litijumskim resursima mogao bi oblikovati njenu energetsku tranziciju i pozicionirati zemlju kao lidera u Globalnom Jugu.

Zaključak je da, iako Indija ima značajne potencijale, naročito sa novootkrivenim zalihama u Džamu i Kašmiru, ona mora da rešava geopolitičke, ekološke i ekonomske izazove kako bi ostvarila svoje ambicije u litijumskoj industriji.

Ukoliko uspe, to bi moglo značajno da podstakne razvoj zelene ekonomije u zemlji i poveća njenu ulogu u globalnoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije.

Izvor: RT.com

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.