Početna » Nauka » Prvi rusko-kineski satelit spreman za lansiranje u svemir

Naučno-tehnička saradnja Rusije i Kine

Prvi rusko-kineski satelit spreman za lansiranje u svemir

Prvi ruski-kineski satelit studenata Priamurja i Harbina prošao je finalna ispitivanja i spreman je za lansiranje sa kosmodroma „Vostočni“, saopštava pres služba Amurskog državnog univerziteta (AmGU). Razvojem satelita bave se studenti i aspiranti iz AmGU i Harbinskog politehničkog univerziteta u okviru rada Asocijacije tehničkih univerziteta Rusije i Kine.

Kosmodrom Vostočnij
Foto: RIA Novosti

Finalna ispitivanja i dobijanje sertifikata

„Kosmički aparat je već uspešno prošao finalna vibrodinamička ispitivanja na bazi Naučno-istraživačkog instituta za nuklearnu fiziku MGU.

Ispitivanja su pokazala da satelit može izdržati destruktivne uticaje koje na njega vrši raketa-nosač prilikom izlaska u orbitu. Na osnovu rezultata ispitivanja već je dobijen sertifikat koji će biti propusnica za let satelita u svemir“, navodi se u saopštenju.

Obrazovanje budućih stručnjaka u praksi

Budući stručnjaci raketno-kosmičke industrije sada u praksi proučavaju tehničke delove satelita i njegov korisni teret, kao i komponente i funkcionalnost modula s kojima će raditi.

Ruski i kineski studenti
Foto: bezformata.com

Lansiranje sa kosmodroma „Vostočni“

Kako su za RIA Novosti pojasnili na univerzitetu, satelit će biti lansiran sa kosmodroma „Vostočni“, ali Roskosmos za sada nije saopštio tačan datum.

U orbiti će satelit prenositi podatke o radu fotoelektričnih pretvarača u uslovima svemira. Materijal za njih izrađen je u fizičkoj laboratoriji Naučno-obrazovnog centra “ Konstantin Cioklovski“.

Izvor: RIA Novosti

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.