Početna » Geoanalitika » Presuda Trampu: Kakav scenario se sprema pred predsedničke izbore

"Rok trajanja SAD kao idealu demokratije je istekao"

Presuda Trampu: Kakav scenario se sprema pred predsedničke izbore

Bivši predsjednik Donald Tramp postao je u četvrtak prvi ikada američki predsjednik koji je krivično osuđen. Porota u državi Njujork proglasila je Trampa krivim za falsifikovanje poslovnih knjiga kako bi prikrio tajnu isplatu bivšoj porno zvijezdi Stormi Danijels.

Trampa koji je proglašen krivim po svih 34 tačke optužnice, okružni tužilac na Menhetnu optužio je da je lažno evidentirao naknadu troškova svom bivšem advokatu Majklu Koenu, koji je potom zvijezi filmova za odrasle Stormi Danijels isplatio 130 hiljada dolara za ćutanje o aferi sa Trampom, pravdajući to kao „pravne troškove“.

Sud će kaznu izreći 11. jula, samo nedelju dana prije Republikanske nacionalne konvencije, na kojoj će ta stranka proglasiti kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima. S obzirom da je riječ o Americi, slučaj nosi ogromnu političku dimenziju čije implikacije mogu biti globalne.

Tramp je tako po izlasku iz sudnice kazao medijima da je odluka sramotna i da je suđenje namješteno.

„Čitava naša zemlja je trenutno namještena. Ovo je uradila Bajdenova administracija da bi ranila ili povrijedila političkog protivnika. Nastavićemo da se borimo, borićemo se do kraja, jer je naša zemlja otišla u pakao. Nemamo više istu zemlju, imamo haos“, poručio je Tramp.

Da li će Tramp ići u zatvor?

Prema pisanju američkih medija, sudija Huan Merčan će odlučiti da li če Tramp ići u zatvor. Sve 34 tačke optužnice su klasifikovane kao klasa „E“ u američkom pravosuđu, od kojih svaka nosi mogućnost izricanja zatvorske kazne do 4 godine.

Međutim, sudija takođe može da odluči da Trampa osudi samo na uslovnu kaznu bez zatvora, ili pak kućni pritvor.

I dok Tramp i dalje može da se kandiduje za predsjednika, za sada nije jasno da li će Tramp na izborima moći da glasa za samog sebe. Nakon izlaska iz Bijele kuće 2021. godine, Tramp je odlučio da svoju rezidenciju preseli na Floridu po čijim zakonima mogućnost pravosnažno osuđenih osoba da glasaju zavisi od zakona države u kojoj je počinjeno krivično djelo. Istovremeno, država Njujork zabanjuje glasanje samo osobama koje kaznu i doslovce izdržavaju u zatvoru.

Šta je sledeće?

S obzirom da je Trampov pravni tim najavio bespoštednu borbu, portal „Axios“ navodi da se žalbeni proces nakon presude 11. jula neće završiti do novembarskih predsjedničkih izbora. Međutim, čak ni u Bajdenovom timu nisu sigurni da li će okrivljujuća presuda pomoći u izbornoj kampanji.

Naime, sve ankete pokazuju da i pored nedelja osramoćujućih medijskih naslova, Tramp i dalje ima prednost. To u Bajdenovom timu proizvodi frustraciju. Mnoge Demokrate su se gotovo pomirile sa činjenicom da se za veliki broj Amerikanaca mišljenje o Trampu kao osobi neće promijeniti.

„Borba dobra i zla“ – kraj američkog pravosuđa?

Sa duge strane, Republikanci su blago rečeno bijesni, a mnogi među njima čak i „žedni osvete“. Zahtijevaju podizanje optužnica protiv Demokrata za zavjeru protiv njihovog kandidata i miješanje u izborni proces. „Ovo je borba dobra protiv zla“ – kazao je državni tužilac iz Teksasa, Ken Pakston, koji je blizak Republikanskoj stranci.

„Ovo neće zaustaviti Trampa. Pobijediće na izborima ako ga prethodno ne ubiju. Ali ovo označava kraj najpravednijeg pravosudnog sistema na svijetu. Svako ko brani presudu, opasnost je za vas i vašu porodicu“, upozorio je najpoznatiji američki novinar, Taker Karlson.

Sva je prilika da se Amerika kao država i nacija nalazi na potpuno novoj, neistraženoj i veoma opasnoj teritoriji. Čini se da su antagonizni u društvi narasli do te mjere da se dvije dominantne ideološki i vrjednosno suprostavljene grupacije američkog društva sada gledaju isključivo preko nišana. Kako se bliže izbori, rat elita dobija svoj puni zamah sa ishodom koji niko više niko ne može da predvidi.

Rok trajanja Americi kao idealu demokratije je po svemu sudeći istekao. Treba li reći da s obzirom da se radi o najmoćnijoj državi na planeti, turbulencije u SAD će se potencijalno negativno prelivati i pogađati čitav svijet…

Izvor: Žurnal.me/Nebojša Papović

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.