Početna » Kultura » Markesov roman objavljen protiv njegove volje

Markesov roman objavljen protiv njegove volje

Deset godina posle smrti nobelovca Gabrijela Garsije Markesa objavljen je njegov roman iz zaostavštine – na španskom „En Agosto Nos Vemos”, što bi na engleskom glasilo „Until August”, ili na srpskom „Vidimo se i avgustu” (kod nas je ovu knjigu objavio Sezam buk), očigledno, protivno piščevoj poslednjoj volji. Pre smrti 2014, u dobi od 87 godina, Gabrijel Garsija Markes ovo delo je ocenio kao neupotrebljivo i smatrao je da ga treba uništiti. Njegov sin Rodrigo Garsija Barća, inače poznati kolumbijski i meksički reditelj i scenarista, procenio je upravo suprotno – da ovaj roman ipak poseduje vrednost ozbiljnog književnog dela, što, po njegovom sudu, nije mogao da uvidi i njegov autor, poslednjih godina svog života koje su bile ugrožene i gubitkom sećanja, pa je odlučio da ovaj rukopis objavi.

Sećamo se ovom prilikom i zaveštanja Franca Kafke prijatelju Maksu Brodu da spali njegove neobjavljene rukopise, posle njegove smrti, što Brod nije učinio, i bežeći 1939. godine iz Praga u Palestinu, pred nacistima, poneo je kofer pun Kafkinih spisa, dnevnika, crteža, ne lišavajući svet njihove vrednosti…

Ali, ovo je drugačija priča. Rojters je preneo izjavu Rodriga Garsije u ime porodice:

– Ima lakših i manje kontroverznih načina da se dođe do novca, ali ovakve rizike preuzimate kada imate odgovornost nad takvom literarnom zbirkom. Istinu govoreći, nama se knjiga dopala i smatramo da je vredna čitanja, i iako nije bilo lako doneti odluku, nije nam žao. Da li smo ga izdali? Jesmo. Ali, oglušili smo se i o osobu koja je izgubila svoje pređašnje sposobnosti, kao i mogućnost da ispravno prosuđuje o svojoj knjizi – rekao je Rodrigo Garsija, dodajući da ovaj roman poseduje sve kvalitete predivne proze njegovog oca, oličene i u dubokom poimanju ljudske prirode.

Na španskom je roman objavljen na rođendan Gabrijela Garsije Markesa 6. marta, a 12. marta na engleskom jeziku. Izdavač Penguin Random haus ističe da je reč o priči koja prikazuje junakinju Anu Magdalenu Bać, koja 27 godina živi srećno sa svojim suprugom. Uprkos tome, ona svakog avgusta trajektom putuje na jedno ostrvo, kako bi posetila grob svoje majke, i svakog avgusta pronalazi tamo novog ljubavnika.

Izvor: Politika

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.